سزگین، فؤاد


«محمد فؤاد سزگين» در سال 1343ق/ 1924م در استانبول متولد شد. تحصيلات مقدماتى را در همان‌جا آغاز كرد و پس از اتمام دوره دبيرستان، وارد دانشكده هندسه استانبول شد، اما آن را رها كرد و به ادامه تحصيل در مؤسسه شرق‌شناسى دانشكده ادبيات دانشگاه استانبول پرداخت. وى با تلاش مستمر توانست در 1947م در سن 23 سالگى مدرك كارشناسى ارشد خود را در رشته مطالعات شرق‌شناسى و به‌دنبال آن، دكتراى خود را در رشته علوم اسلامى پژوهش‌هاى ايرانى و فلسفه در 1950م اخذ كند.

سزگین، فواد
نام سزگین، فواد
نام های دیگر م‍ح‍م‍د ف‍واد س‍زک‍ی‍ن

ف‍واد س‍زک‍ی‍ن‌، م‍ح‍م‍د

ف‍واد محمد سزگین

نام پدر
متولد 1924 م
محل تولد
رحلت
اساتید
برخی آثار
کد مولف AUTHORCODE1886AUTHORCODE

سزگين مدت‌ها در گروه پژوهش‌هاى اسلامى دانشگاه استانبول به فعاليت علمى و پژوهشى پرداخت. در 1960م به دلايل سياسى، مؤسسه پژوهشى خود و چندى بعد زادگاهش، استانبول، را ترك كرد و با يارى دوستش، والى هارتنر، راهى فرانكفورت شد. هارتنر مؤسسه‌اش را در اختيار او قرارداد تا وى كتابش، «تاريخ التراث العربى» را كامل كند. سزگين براى قدردانى جلد اول كتابش را تقديم او كرد.

سزگين علاوه بر تحقيق و پژوهش، كرسى تدريس در رشته تاريخ علوم طبيعى و علوم عربى اسلامى در دانشگاه فرانكفورت را به‌دست گرفت و اينك بيش از 40 سال است كه در آنجا به تدريس و پژوهش مشغول است و براى گسترش تحقيقات تاريخ علوم اسلامى و تداوم طرح‌هاى پژوهشى در اين حوزه، در 1970 تأسيس "مؤسسه تاريخ علوم اسلامى و عربى" را به مركز اروپا پيشنهاد كرد كه با تلاش او در 1981-1982م شكل گرفت. اين مؤسسه وابسته به دانشگاه فرانكفورت است و كتاب‌هاى مهمى منتشر كرده كه در واقع حاصل خدمات سزگين است. هم‌اكنون وى رئيس مؤسسه است. نخستين اقدام عملى وى براى مؤسسه مذكور، اهداى كتابخانه شخصى‌اش بود كه بين 16000-20000 جلد كتاب برگزيده داشت و جايزه‌اى كه از ملك فيصل به خاطر ترجمه كتاب تاريخ التراث العربى از آلمانى به عربى دريافت كرده بود.

آثار

وى داراى تأليفات زيادى است. مهم‌ترين اثر او، «تاريخ التراث العربى» در كتاب‌شناسى و فهرست‌نگارى نوشته‌هاى عربى- اسلامى (كه به مواريث مكتوب اسلامى نيز شهرت دارد) است.

آثار ديگر او عبارتند از:

1. كتابخانه‌ها و مجموعه‌هاى نسخه‌هاى خطى عربى در جهان.

2. گفتارهايى پيرامون تاريخ علوم عربى و اسلامى.

3. تاريخ العلوم.

4. دراسات حول مصادر الجامع الصحيح.

5. محاضرات فى تاريخ العلوم العربية و الاسلامية و....

منابع

1. اذكايى، پرويز. "بحثى در رده‌بندى كتابشناسى".

2. تاريخ نگارش‌هاى عربى.


وابسته‌ها

مجاز القرآن / نوع اثر: کتاب / نقش: محقق

تاريخ التراث العربي / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

تاریخ نگارش های عربی / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

منابع فقه و حدیث شیعه / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

گنجینه آثار علمی و پزشکی دوره تمدن اسلامی (جلد 10) / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

مجاز القرآن / نوع اثر: کتاب / نقش: محقق