کلیات علوم اسلامی

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

کلیات علوم اسلامی، اثری از مرتضی مطهری (1298-1358ش) با موضوعاتی چون فلسفه و منطق، عرفان و حکمت، فقه و اصول است.

کلیات علوم اسلامی
کلیات علوم اسلامی
پدیدآورانمطهری، مرتضی (نويسنده)
ناشرصدرا
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1401ش - 1443ق
چاپ86
موضوعفلسفه اسلامی - منطق - فلسفه
زبانفارسی
تعداد جلد3
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نوشتار فرارو در اصل تقریرات درس‌های نویسنده برای دانشجویان سال‌های اول و دوم دانشکده الهیات دانشگاه تهران است. نویسنده تلاش کرده مطالب را متناسب با مخاطبین آن، که عموما جوانان بوده‌اند، با سادگی، اختصار و در عین صحت ارائه نماید. این مجموعه‌ بدون هیچ تغییری و به همان صورت که بوده پس از شهادت نویسنده منتشر شده است[۱].

نخستین دفتر این مجموعه، به کلیات منطق و فلسفه اختصاص یافته است. بخش اول آن، شامل فلسفه و فلسفه اسلامی است و به معنای فلسفه در فرهنگ اسلامی و فرهنگ غرب، تفاوت علم و فلسفه و شبهات مربوط به معنی متافیزیک و جدا شدن علوم از فلسفه پرداخته شده است. بخش دوم، گذاری تحلیلی به تاریخ فلسفه و به‌طور کلی تفکر در فرهنگ اسلام است. در این بخش، روش‌های چهارگانه فلسفه مشاء، اشراق و نیز کلام و عرفان و تفاوت آنها با یکدیگر شرح داده شده، سپس سیر طبیعی، نزدیکی و تبلور آنها در حکمت متعالیه ذکر گردیده است. بخش سوم، مفاهیم و اصطلاحات مهم فلسفه اسلامی را همچون وجود و ماهیت، حدوث و قدم و... مورد بحث قرار داده است[۲].

دومین دفتر مجموعه درباره کلیات کلام، عرفان و حکمت عملی است[۳]. بخش اول آن، به کلام اختصاص یافته و در آن به تعریف و موضوع آن و مباحثی در کلام معتزله و اشاعره اشاره شده است. بخش دوم، در مورد عرفان است. عرفان و تصوف، عرفان نظری، تاریخچه مختصری از عرفان و عرفای قرن دوم تا نهم، منازل و مقامات و اصطلاحات عرفانی از مباحث این بخش است. بخش سوم، به حکمت عملی اختصاص یافته و در آن علاوه بر تعریف حکمت نظری و عملی به نظریه‌های مختلف آن اشاره شده است.

دفتر سوم این مجموعه، به کلیات اصول فقه و فقه اختصاص یافته است[۴]. در بخش اول آن، به منابع فقه، مسائل مختلف اصول فقه و مسائل مشترک کتاب و سنت، اجماع و اصول عملیه پرداخته شده است. در بخش دوم، علم فقه، تاریخچه فقه و فقها، ابواب مسائل فقه و... به بحث گذارده شده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه چاپ اول، ج1، ص‌8
  2. ر.ک: همان، ص‌8-9
  3. ر.ک: همان، ج2، ص‌8
  4. ر.ک: همان، ج3، ص‌6

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها