الإبلاغية في البلاغة العربية

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

الإبلاغية في البلاغة العربية، اثر سمیر ابوحمدان، نگاهی است نو، با روشی جدید، به علم بلاغت و موضوعات مطرح‌شده در آن.

الإبلاغية في البلاغة العربية
الإبلاغية في البلاغة العربية
پدیدآورانابو حمدان، سمير (نويسنده)
ناشرعويدات الدولية
مکان نشرفرانسه - پاریس ** لبنان - بیروت
سال نشر1991م
چاپ1
شابک-
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
1991 PJ
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده در ابتدای کتاب، به این موضوع اشاره دارد که دغدغه وی در این کتاب، صرفا امور مربوط به علم بلاغت و پرداختن به قوانین، قواعد و اصول آن نیست و یا آنکه قصد داشته باشد به مجموع احکامی که قزوینی در کتاب «الإيضاح» خود بیان نموده، چند قاعده یا دستور بلاغی دیگر اضافه کند؛ زیرا به اعتقاد او، در کتاب‌های دیگر، به‌قدر کافی به این موضوعات پرداخته شده است. آنچه وی در این کتاب، به‌صورت دقیق و مشخص، به دنبال آن می‌باشد، آن است که «میزان انفعالیت و ابلاغیت» را که در بلاغت غربی وجود دارد به تصویر بکشد. آنچه در پرداختن به این موضوع، باعث افزایش انگیزه نویسنده شده، آن است که تعداد کمی از محققان عرب، به این جنبه از بلاغت در زبان عربی، توجه کرده‌اند[۱].

نویسنده در مقدمه، یکی از امتیازات کتاب خود را جدید و نو بودن موضوع و روش آن، عنوان کرده[۲] و معتقد است بیشتر تحقیقات و پژوهش‌هایی که تاکنون پیرامون علم بلاغت صورت گرفته است، بر بخش خاصی از آن متمرکز بوده که همان بخش فنی بلاغت می‌باشد. مقصود وی از بخش فنی، اصول، قواعد، قوانین و دستورهایی است که بزرگانی مانند جرجانی در «أسرار البلاغة»، قزوینی در «الإيضاح»، سکاکی در «مفتاح العلوم»، فخر رازی در «دلائل الإعجاز في نهاية الإيجاز» و... بدان پرداخته‌اند[۳].

وی معتقد است مهم‌ترین هدف این بزرگان، شناخت نکات اصلی که بلاغیون عرب باستان، بر آن تمرکز داشتند، بوده و شاید به‌جرأت بتوان گفت که تعداد زیادی از نویسندگان امروزی نیز در بیشتر موارد، به تفسیر مفسر در بخش بلاغت متوسل شده‌اند. به باور وی، دلیل این امر، چیزی نیست جز آنکه از خلاقیت و ابتکار، بهره نبرده و فقط به تقلید از آنچه بلاغیون سنتی گفته‌اند، اکتفا کرده‌اند و به همین دلیل، بلاغتی که امروزه به دست ما رسیده است، آن چیزی نیست که محققین و دانشجویان از آن لذت لازم را ببرند[۴].

وی به‌منظور رفع نواقص مذکور، در کتاب حاضر، با نگاهی نو و متفاوت به علم بلاغت نگریسته و سعی کرده است تا زیبایی‌های این علم را به تصویر بکشد.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص5
  2. ر.ک: همان، ص9
  3. ر.ک: همان، ص5
  4. ر.ک: همان، ص5-6

منابع مقاله

مقدمه.

وابسته‌ها