درآمدی بر معرفت شناسی

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

درآمدی بر معرفت‌شناسی، اثری از چارلز لاندسمان (ولادت 1923م) و ترجمه مهدی مطهری (ولادت 1352ش) در موضوع فلسفه (شناخت) است.

درآمدی بر معرفت شناسی
درآمدی بر معرفت شناسی
پدیدآورانلاندسمان، چارلز (نويسنده) مطهری، مهدی ; تهيه کننده (مترجم)
ناشردفتر نشر معارف
مکان نشرایران - قم
سال نشر1390ش
چاپ1
شابک978-964-531-352-2
موضوعشناخت - فلسفه
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
/ل2د4 161 BD
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

در نوشتار حاضر ضمن واکاوی عناصر اساسی معرفت‌شناسی، به مسئله‌ی شکاکیت، شناخت، تقدم و اعتبار استقرا و اخلاق‌باور اشاره شده است[۱]. نویسنده کوشیده است تا با دفاع از رئالیسم به هردو تقریر عرفی و علمی آن، به مقابله با استدلال‌های مختلف شکاکانه بپردازد[۲].

قلم روان، جامع بودن مطالب، کاربردی بودن اثر، پرداخت زیبای مطالب، پذیرش رویکرد رئالیسم در معرفت‌شناسی، رویارویی و ارائه ادله مناسب در رد شکاکیت، از ویژگی‌های این کتاب است[۳].

این کتاب در هفت فصل تنظیم شده که هریک به مبحثی مهم از معرفت‌شناسی پرداخته است. نویسنده در هر فصل برخی از نظریات مهمی را که در چگونگی تقرب فلاسفه به آن مبحث مؤثر بوده، طرح کرده و نظر خود را آورده است[۴]. فصل اول، به چگونگی فراهم شدن مجال دسترسی به اشیای تأثیرگذار در حواس توسط ادراک حسی پرداخته و از رئالیسم مسقیم و بازنما بحث کرده است. فصل دوم، به بازنمایی اشیا توسط تجربه حسی اختصاص یافته و در آن از تمایز مشهور لاک بین کیفیات اولی و ثانوی و ماهیت و موقعیت رنگ به‌عنوان نمونه‌ای از مطابق نبودن تجربه با واقعیت سخن به میان آمده است. در فصل سوم، مبحث شکاکیت در مورد حواس، به‌همراه برخی پاسخ‌ها به شکاکیت، همچون ایدئالیسم و سازنده‌گروی مطرح شده است.

در فصل چهارم، مسئله شناخت انسان از حیات مطرح شده و ضمن آن جمله معروف دکارت: «من فکر می‌کنم، پس هستم»، نقد شده است. فصل پنجم، از مشکل هیوم درباره مبنای منطقی استقرا و نیز از احتجاج‌های موافق و مخالف رئالیسم علمی بحث کرده است. فصل ششم، به بحث از وجود یا عدم شناختی مستقل از تجربه حسی پرداخته است. فصل هفتم و پایانی، از ماهیت معرفت‌شناسی و اخلاق‌باور سخن به میان آورده است[۵].

نویسنده در پایان هر فصل، پیشنهادهایی برای مطالعه بیشتر مطرح کرده تا خواننده برای افزایش دانش خود در مباحث طرح‌شده به آن موارد مراجعه کند[۶].

پانویس

  1. ر.ک: سخن آغازین، ص‌6
  2. ر.ک: مقدمه، ص‌14
  3. ر.ک: سخن آغازین، ص‌6
  4. ر.ک: مقدمه، ص‌12
  5. ر.ک: همان، ص‌15-‌16
  6. ر.ک: سخن آغازین، ص‌6؛ مقدمه، ص‌16

منابع مقاله

سخن آغازین و مقدمه.

وابسته‌ها