مناقب آل أبي‌طالب(ع)

مناقب آل أبي‌طالب، اثر ابوجعفر محمد بن علی بن شهرآشوب سروی مازندرانی (588-489ق) است که به زبان عربی و در بیان مقام و منزلت و فضائل و مناقب اهل‌بیت(ع) نوشته شده است. ابن شهرآشوب از فقها و مفسران و محدثان و دانشمندان بزرگ شیعه در قرن ششم است و جایگاهش در نزد شیعه، مانند جایگاه خطیب بغدادی در نزد اهل سنت است[۱].

‏مناقب آل أبي طالب (ع)
مناقب آل أبي‌طالب(ع)
پدیدآورانابن‌شهرآشوب، محمد بن علی (نويسنده) بقاعی، یوسف (محقق)
ناشردار الأضواء
مکان نشرلبنان - بیروت
سال نشر1412ق - 1991م
چاپ2
شابک-
موضوعآل ابو طالب - چهارده معصوم - فضایل - چهارده معصوم - مدایح و مناقب - علی بن ابی طالب (ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - خطبه‌‎ها - محمد (ص)، پیامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق.
زبانعربی
تعداد جلد5
کد کنگره
‎‏/‎‏الف‎‏2‎‏م‎‏8‎‏ ‎‏1370 36 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

مؤلف ابتدا در مقدمه خویش، به سبب نگارش کتاب اشاره می‌کند و شرایط جامعه آن زمان و انواع گرایش‌ها و باورها را نسبت به اهل‌بیت شرح می‌‌دهد[۲] و سپس اسانید منابعی را که از آنها در کتاب خود استفاده کرده - اعم از منابع شیعه و اهل سنت - ‌ذکر می‌کند[۳].

مؤلف در آوردن متون روایات، اختصار را برگزیده و از اطاله کلام و زیاده‌گویی خودداری کرده و برخی از اسانید را به سبب شهرت حذف کرده است. وی در کنار روایات و اخبار، آیات و اشعاری را هم به‌مناسبت می‌آورد[۴].

او در ابتدا، مناقب پیامبر اکرم(ص) را می‌آورد و بشارت‌های نبوت ایشان، نحوه تولد و آغاز رسالت، شرح زندگانی ایشان، معجزات و کرامات، غزوات و... را ذکر می‌کند، سپس به بحث امامت پرداخته و شرائط امام و صفات ائمه و ائمه دوازده‌گانه را بیان می‌کند[۵].

جلد دوم و سوم کتاب، اختصاص به فضائل و مناقب حضرت علی(ع) و ذکر نصوص و ادله بر امامت ایشان، دارد. در جلد چهارم نیز مناقب و فضائل دیگر ائمه طاهرین، بیان شده است. جلد پنجم، مشتمل بر فهارس آیات و روایات و اشعار و اماکن و اشخاص و... است که توسط محقق کتاب، تدارک دیده شده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه تحقیق، ج1، ص‌7
  2. ر.ک: مقدمه مؤلف، همان، ص19-14
  3. ر.ک: همان، ص‌35-19
  4. ر.ک: همان، ص34-35
  5. ر.ک: متن کتاب، همان، ص303-‌397

منابع مقاله

مقدمه تحقیق، مقدمه مؤلف و متن کتاب.

وابسته‌ها