رساله العقاید المجذوبیه

‫رساله العقاید المجذوبیه، بیانات حضرت مجذوبعلی‌شاه کبودرآهنگی، نوشته محمدجعفر قراگزلو، معروف به مجذوبعلی‌شاه (1239-1175ق) است. مؤلف، این اثر را برای اثبات عقیده‌اش در پاسخ به مخالفان نگاشته است. رساله العقاید به کوشش سید هبةالله جذبی «ثابت‌علی» تنظیم و چاپ شده است.‬‬

‫رساله العقاید المجذوبیه
رساله العقاید المجذوبیه
پدیدآورانمجذوبعلی شاه، محمد جعفر بن صفر (نويسنده)
سال نشر1362ش
چاپ1
زبانفارسی
تعداد جلد1
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

مجذوبعلی‌شاه در آغاز، شرحی از زندگی و تحصیلش را آورده تا مخالفان بدانند که نزد کسانی که مقبولند، درس خوانده است. همچنین، از باورش به پیشوایان چهارده‌گانه معصوم(ع)، مداومتش بر خواندن دعاهای مأثور از ایشان و متابعت محض آنان سخن گفته است[۱]. او در ادامه، دیدگاهش را درباره حلول و اتحاد، لغو شریعت، فرقه‌های واصلیه، عشاقیه، تناسخیه، وحدت وجود، معیت وجودیه پروردگار، معرفت به پیامبر(ص) و ائمه(ع) و پاسخ به مخالفان که به سیره علامه مجلسی در رد اهل سلوک استناد می‌کنند، ارائه داده است‏[۲]. او برای اثبات آرائش از آیه‌های قرآن و احادیث بسیار بهره گرفته است‏[۳].

ثابت‌علی در مقدمه، شرح کوتاهی از زندگی مؤلف را - که از کتاب بستان السیاحه، نوشته شیروانی است - ‌آورده است[۴]. سپس، درباره چگونگی تألیف این اثر توضیح داده است؛ بدین‌گونه که چون برخی از بدخواهان و حسودان مجذوبعلی‌شاه نزد سلطان وقت قاجار «فتحعلی‌شاه» از وی بدگویی کردند، شاه او را خواست. مجذوبعلی‌شاه خواستار مناظره با علما شد، اما کسی پاسخ نداد. او باورهای خود را نوشت و از شاه خواست که آن‌ها را به علما نشان دهد تا بخوانند و سپس، درباره او داوری کنند. آنان هیچ خرده‌ای بر عقاید وی نگرفتند.

این اثر از مقابله سه نسخه فراهم آمده است: یکی، نسخه‌ای که سید محمدحسین خبره فرشچی داشته است و دو نسخه دیگر از کتابخانه مجلس شورای ملی و دانشگاه [تهران] به دست آمده است و چون هرسه نسخه، فتوکپی بوده‌اند، بخشی از صفحه‌ها سفید و برخی از واژه‌ها ناخوانا است‏[۵].

پانویس

  1. ر.ک: متن کتاب، ص‌20-7
  2. ر.ک: همان، ص‌21 و 25 و 23 و 51 و 57 و 79
  3. ر.ک: همان، ص‌41
  4. ر.ک: مقدمه کتاب، ص‌6
  5. ر.ک: همان، ص‌6-4

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها