افغانستان، مجموعه مقالات

افغانستان (مجموعه مقالات) نگارش گروهى از پژوهشگران مى‌باشد كه توسط سعيد ارباب شيرانى و هوشنگ اعلم به ترجمه رسيده است. این کتاب كه شامل خطابه‌ها و مقالات در زمينه افغانستان است به جغرافيا، تاريخ و زبان‌هاى مردم این سرزمين پرداخته است.

افغانستان، مجموعه مقالات
افغانستان، مجموعه مقالات
پدیدآوراناعلم، هوشنگ (مترجم)

گروهی از پژوهشگران (نویسنده)

ارباب شیرانی، سعید (مترجم)
ناشربنیاد دائرةالمعارف اسلامی
مکان نشرتهران - ایران
سال نشر1376 ش
چاپ1
شابک964-447-037-0
موضوعافغانستان - تاریخ

افغانستان - جغرافیا

افغانستان - مقاله‌‏ها و خطابه‌‏ها
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏DS‎‏ ‎‏350‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏7‎‏*
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

گزارش محتوا

سرزمين كوهستانى افغانستان با مساحت 650000 كيلومتر مربع در شرق و شمال شرقى كشور ایران، بخشى از فلات ایران و همواره پارهاى جدا ناشدنى از پیکره فرهنگ ایرانى محسوب مى‌شود.

کتاب حاضر با هدف این كه مطالب کتاب دربردانده مطالب علمى و دانشگاهى و مبتنى بر مدارک معتبر و گاه پژوهش‌هاى ميدانى كه جنبه‌هاى گوناگون افغانستان را از ويژگى‌هاى طبيعى؛ شامل آب و هوا، چهره زمين، پوشش گیاهى و... مى‌شود، تا خصوصيات انسانى اعم از تاريخ، فرهنگ، وضع حكومتى و... را در بر گیرد، جمع‌آورى گشته است.

کتاب افغانستان دربردارنده مقالات دائرةالمعارفى درباره افغانستان از دائرةالمعارف ایرانیکا است.

از ويژگى‌هاى این اثر این كه علاوه بر اطلاعاتى كه مستقيما در اختيار خواننده مى‌گذارد، به لحاظ فهرست مفصلى از منابع ارزشمند و گاه كم نظير كه در مجموع بخش‌هاى کتابشناسى پایان مقالات عرضه مى‌دارد، در خور اهميتى به سزاست.

ديگر این كه در برخى مقالات؛ از جمله قوم نگارى، زبان‌ها، پشتو و باستان شناسى، نويسندگانى؛ چون دوپرى و مورگنستيرنه، به پژوهش‌هاى ميدانى و دست اولى دست يازيده‌اند كه پشتوانه در خور اعتنايى برای آگاهى‌هاى داده شده در این مقالات است.

در مقاله (جغرافيا) از مناطق طبيعى افغانستان، درياچه‌ها، زمين شناسى، انواع خاک، پوشش گیاهى و مسائلى از این دست اشاره شده است.

در مقاله گیاهان و جانوان از اوضاع زيست بومى و ماهى‌ها و دوزيست‌تان و خزندگان، پرندگان، پستانداران این منطقه مطالبى ارزنده را مطرح كرده است.

در مقاله قوم‌نگارى به قوميت‌هاى این منطقه كه شامل: پشتون، تاجیک‌ها، فارسیوان، قزلباش، هزاره، ايماق، مغول، ازبك، تركمن، قرقيز، نورستانى، كوهستانى، نورستانى، براهويى، گلچه، بلوچ، گجر، جت، عرب، سیک و يهود اشاره نموده است. غالب مذاهب این مناطق، از اقوام سنى حنفى مى‌باشند.

در مقاله‌اى كه تحت عنوان زبان‌ها مى‌باشد، از زبان‌هاى ایرانى كه شامل پشتو، فارسی و بلوچى مى‌شود، نام مى‌برد، همچنين از ديگر زبان‌ها و وضع زبان شناختى این منطقه نام مى‌برد.

در مقاله‌اى به نام پشتو، از پراكنگى جغرافيايى، نام و گويش‌هاى مردم افغانستان سخن به ميان آمده است. همچنين از تكامل آوايى، ريخت شناسى، واژگان و موقعيت پشتو در زبان‌هاى ایرانى مطالبى ذكر گرديده است.

در مقاله پراچى از پراكندگى جغرافيايى و جايگاه این زبان در ميان زبان‌هاى ایرانى از ديدگاه تاريخى سخن مى‌گويد.

در مقاله باستان شناسى، كشورهاى مختلفى كه به این سرزمين آمده و به حفارى و كند و كاو در این منطقه پرداخته‌اند و دانشمندانى كه به مطالعه درباره این كشور پرداخته و دوره‌هاى مختلفى كه بر آن گذشته است، اشاره مى‌شود.

از جمله مقالات مطرح شده در کتاب مقاله هنر پيش از اسلام و ادبيان و تاريخ سياسى و قوه اجرايى است كه مرورى بر هنر پيش از اسلام در افغانستان، پادشاهان و سلسله سدوزايى و دوره دوست محمد و شير على، دوره عبدالرحمان، حبيب‌الله و امان الله و دوره نادر شاه، محمد ظاهر شاه و داوود خان، مى‌باشد.

ساختار

با فهرستى از مطالب و سپس مقدمه‌اى از سوى بنياد دائرةالمعارف اسلامى پيرامون سرزمين كوهستانى افغانستان و مقاله‌هاى مطرح شده در کتاب، آغاز مى‌گردد. سپس متن این مقاله‌ها ذكر شده‌اند. کتاب شامل 12 مقاله و یک تكمله و نمايه مى‌باشد.

در پایان هر مقاله منابع آن مقاله ذكر شده است.

وضعیت کتاب

ترجمه مقالات این کتاب را در ابتدا، استاد ارجمند سعيد ارباب شيرانى در سال 1370ش انجام داده‌اند كه با توجه به ناقص ماندن ترجمه، بنياد دايرةالمعارف اسلامى پس از چند سال، این كار را به كمك آقاى هوشنگ اعلم به پایان رسانيد.

علاوه بر ترجمه و توضيع تصاوير، نقشه‌ها و جداول، كار ترجمه مقاله‌هاى جغرافيا، گیاهان، جانوران و هنر پيش از اسلام را به عهده داشتند.

مقالات زبان‌ها، پشتو و پراچى را آقاى دكتر ايرج پروشانى، مقاله باستانشناسى را سعيد كيانى، و مقالات تاريخ و قوه اجرايى را على كاتبى مقابله و ويرايش كرده‌اند.

بخشى از این کتاب با عنوان تكمله به منظور بيان حوادث اخير افغانستان، به ويژه پس از خروج نيروهاى شوروى از آن كشور در گروه اسلام معاصر بنياد دائرةالمعارف اسلامى تألیف شده است.

مسئولیت نظارت و پيگیرى این مجموعه بر عهده مهندس محمد دشتى بوده است. حروفنگارى کتاب و نمونه‌خوانى، توسط سركار خانم اكرم رضايى انجام شده و فهرست‌هاى پایانى توسط آقاى فريبرز رسولى فراهم گرديده است.

فهارس کتاب؛ شامل

1- مكان‌ها و اعلام جغرافيايى.

2- نام‌هاى سازمان‌ها، هيئت‌ها.

3- طوايف، سلسله‌ها، اقوام.

4- اشخاص.

منابع مقاله

متن و مقدمه کتاب.