شرح الإعراب في قواعد الإعراب

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

شرح الإعراب عن قواعد الإعراب، نوشتۀ محمد بن سلیمان کافیجی (879ق-788ق) رومی الاصل و ساکن مصر، از مشاهیر اندیشمندان در علوم مختلف ازجمله ادبیات عرب در قرن نهم است. این کتاب شرحی بر کتاب ابن هشام انصاری(761ق)، نحوى عصر ممالیک مصر، زبان‌شناس، فقیه و ادیب است که با تحقیق و پاورقی‌های عادل محمد عبدالرحمن شنداح چاپ‌شده است.

شرح الإعراب في قواعد الإعراب
شرح الإعراب في قواعد الإعراب
پدیدآورانکافیجی، محمد بن سلیمان (نويسنده) شنداح، عادل محمد (محقق)
ناشرالجمهوریة العراقیة، دیوان الوقف السنی. مرکز البحوث و الدراسات الإسلامیة
مکان نشرعراق - بغداد
سال نشر1427ق - 2006م
چاپ1
شابک-
زبانعربی
تعداد جلد1
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

شنداح مقدمه‌اش را در دو بخش آورده است؛ نخستین بخش، پژوهشی است که سه فصل دارد؛ فصل اول به زندگی کافیجی می‌پردازد؛ فصل دوم، دربارۀ خود کتاب (شرح‌‌ها و مخطوط یا چاپی بودن) هست؛ در سومین فصل نسبت کتاب به مصنف بررسی‌شده است. همچنین، شواهد آن، مطالب نقل‌شده از دیگران، آرای نحویان و موافقت مصنف با ایشان، روش کافیجی در تألیف کتاب و نسخه‌شناسی و اعتماد به آن‌ها آورده شده است. بخش دوم، تحقیق خود کتاب است. در آخر -و در خاتمه کتاب- فهرست‌های فنی و فراگیر از آیه‌ها، احادیث و آثار، مثل‌ها، اشعار، اعلام، کتاب‌های وارده در متن، مکتب‌های نحوی و فقهی، قوم‌ها و قبیله‌ها، فهرست موضوعات و ثبت مصادری که برای پژوهش و تحقیق این کتاب به آن‌ها اعتماد شده، آمده است.[۱]

این شرح باب‌های چهارگانه‌ای را که ابن هشام در کتابش آورده بخش‌بندی کرده است: جمله با احکامش، جار و مجرور، تفسیر کلمه‌هایی که شخص نحوی به آن‌ها نیاز دارد و اشاره‌هایی به برخی از عبارت‌های تهذیب‌شده و منقحی که در عین ایجاز، رسانندۀ به مقصودند.[۲]کافیجی کتاب را بی‌نیاز از شرح نمی‌داند و نکته‌های غریبی را که به نظرش رسیده بیشتر توضیح می‌دهد.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه کتاب، ص 8
  2. ر.ک: فهرست کتاب، ص 536

منابع مقاله

  1. مقدمه کتاب
  2. متن کتاب.

وابسته‌ها