طریق عرفان (ترجمه رسالة الولایة)

طریق عرفان (ترجمه رسالة الولایة) اثر صادق حسن‌زاده، ترجمه و شرح فارسی یکی از آثار نفیس و کم نظیر علامه سید محمدحسين طباطبایی (1281- 1360ش) است که در عین اختصار و ایجاز، مطالب محوری را مطرح ساخته و از رازهای نهفته دین پرده برداشته است. شایان ذکر است که از علل پر جاذبه و دلنشین بودن این رساله، این است که خود مؤلف این مراحل را طی کرده و در واقع حالات و مشاهدات خود را به عنوان یک (سفرنامه عرفانی) گزارش نموده است.

طریق عرفان (ترجمه رسالة الولایة)
طریق عرفان (ترجمه رسالة الولایة)
پدیدآورانطباطبایی، سید محمدحسین (نويسنده) حسن‌زاده، صادق (مترجم)
ناشربخشايش
مکان نشرایران - قم
سال نشر1423ق
چاپ1
شابک-
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
/ط2 ر5041 286 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

این رساله ارزنده، شاهکار علامه طباطبائی است؛ چنانکه آیت‌اللَّه جوادی آملی در تقریظی که بر این کتاب نوشته، آن را (بهترین اثر) ایشان دانسته و فرموده: «مأدبه‌ای آسمانی آراسته برای نفوس مستعده به نور ولایت است»[۱].

ترجمه کتاب، سلیس و روان بوده و مترجم تا حدودی اصل امانت در ترجمه را رعایت نموده و بدین منظور، مطالبی را که در فهم و درک مطالب کتاب، ضروری دانسته و بدان افزوده را در داخل [کروشه] قرار داده است. به منظور آشنایی با شیوه ترجمه، به بخشی از آن، اشاره می‌شود: متن کتاب: «الفصل الأول: في أن لظاهر هذا الدین باطنا، ولصورته الحقه حقایق؛ نقول: ؤن الموجودات تنقسم باعتبار إلی قسمین: فأن کل معنی عقلناه، إما أن یکون له مطابق في الخارج، موجود في نفسه، سواء کان هناک عاقل، أو لم‌یکن، کالجواهر الخارجیة من الجماد والنبات والحیوان وأمثالها. و أما أن یکون مطابقه موجودا في الخارج بحسب ما نعقله، غیر موجود لولا التعقل، کالملک»[۲].

ترجمه: «فصل اول: دربار اينكه براى ظاهر اين دين، باطنى و براى صورت حقه‌اش حقايقى است. [تعريف امور حقيقى و امور اعتبارى] مى‌گوييم: همانا موجودات از يک نظر به دو قسم تقسيم مى‌شوند؛ زيرا هر معنايى كه ما آن را ادراک مى‌كنيم، يا براى آن ادراک، واقع و مصداق خارجى وجود دارد؛ چه ادراک كننده‌اى باشد يا نباشد، مانند جواهر خارجى از قبيل جماد و نبات و حيوان و امثال اين‌ها؛ يا براى آن ادراک، واقع و مطابق و مابازاء در خارج وجود ندارد يعنى اگر اين ادراک ما نباشد، آن نيز وجود نخواهد داشت مثل «مالكيت»»[۳].

پانویس

  1. تقریظ آیت‌الله حسن‌زاده آملی، ص5
  2. ر.ک: طباطبایی، سید محمدحسین، ص5
  3. متن کتاب، ص9

منابع مقاله

  1. تقریظ و متن کتاب.
  2. طباطبایی، سید محمدحسین، «الولایة»، قم، مؤسسه اهل‌البیت(ع)، 1360ق.(اتوماسیون17936)

وابسته‌ها