زنگی‌نامه


زنگی‌نامه اثر محمود بن محود بن محمد زنگی بخاری، مجموعه‌ای است از شش رساله و مقامه و مناظره که با کوشش ایرج افشار، به چاپ رسیده است.

‏زنگي نامه: شش رساله و مقامه و مناظره
زنگی‌نامه
پدیدآورانزنگي بخاري، محمد بن محمود (نویسنده) افشار، ايرج ( به کوشش)
ناشرتوس
مکان نشرايران - تهران
سال نشر1372ش.
چاپيکم
موضوعمقامه نويسي زنگي بخاري، محمد بن محمود ، قرن 7؟ق - مناظره‏ها
زبانفارسي
تعداد جلد1
کد کنگره
‏‎‏/‎‏ز‎‏8 / 5196 ‏PIR‎‏

مطالب کتاب، به ترتیب عبارتند از:

  1. حکایت بیدلان: مؤلف بر این رساله، نامی ننهاده است. نامی که برای آن گذشته شده، توسط مصحح و از عبارتی از آن رساله، برگرفته شده است؛ آنجا که همسخن و مخاطب خیالی مؤلف، به او می‌گوید: «از بیدلان حکایتی دلاویز بگو». موضوع و مضمون رساله، بیان علائق عاشقانه و کیفیت معنوی و صفات عالیه عشق در جامه تمثیل و داستان و آمیخته به اشعار و گفته‌های لطیف است. قهرمان‌های اصلی داستان، پادشاهزاده شهر حماه و حسن جوادند.
  2. مناظره گل و مل: رساله‌ای است که در خطبه آنف خطابی به عنوان «فرزند، اسمعیل» آمده و مؤلف خود را استاد او نام برده است. ظاهر عبارت، حکایت از آن دارد که محمد زندگی، رساله را برای آن شخص که فرزند یکی از اعیان و بزرگان عصر بوده و زمانی پیش محمد زنگی درس می‌خوانده است، به یاد روزهای استاد و شاگردی و به مناسبت دور افتادن آن شاگرد، به نام او پرداخته است.
  3. مناظره مویزاب و فقاع عجمیان: این رساله، نه نام مؤلف دارد و نه نام رساله، مضمون و موضوع آن، اقتضا دارد که چنین نامی بدان داده شود. تألیف آن در روزگاری انجام شده است که امیر آدینه، شحنه بغداد بوده و مؤلف رساله را به نام او به پایان برده است.
  4. مقامه بیست و چهارم مقامات حمیدی: این رساله نیز از نام مؤلف و نام کتاب عاری است. اما قرائن و امارات متعدد گواه تواند بود برین که نگاشته‌ای دیگر است از آثار قلمی محمد زنگی بخاری.
  5. مناظره چشم و دل: به این رساله مناظره، نام دیگری هم می‌توان داد که آن نام «مذاکره دل غمخوار و چشم عیار» است و این هر دو از خطبه مؤلف برگرفته شده است.
  6. نزهة العاشقین: این نام در خطبه رساله آمده و مؤلف نوشته است: «و این رساله را بر چهار باب وضع کرده شد و نزهة العاشقین نام نهاده آمد»[۱].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، صفحه نه- پانزده

منابع مقاله

مقدمه کتاب.


وابسته‌ها