رسا‌لتا‌ن‌ لإبن‌ الأنبا‌ري

رسالتان لابن انباری مشتمل بر دو رساله «الاغراب فی جدل الاعراب» و «لمع الادلة» در اصول علم نحو تألیف ابوبرکات عبدالرحمن بن محمد انباری (متوفی 577ق) است. سعید افغانی بر این کتاب مقدمه نوشته و آن را تحقیق کرده است.

رسا‌لتا‌ن‌ لإبن‌ الأنبا‌ري
رسا‌لتا‌ن‌ لإبن‌ الأنبا‌ري
پدیدآورانابن‌انباری، عبدالرحمن بن محمد (نويسنده) افغانی، سعید (مقدمه نويس)
عنوان‌های دیگرالإغراب‌ في‌ جدل‌ الإعراب‌ و لمع ‌الأدلة في‌ أصول ‌النحو
سال نشر1377ق - 1957م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
الف22 6151 PJ
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

سعید افغانی در مقدمه‌اش بر کتاب از سفر به غرب اروپا و شمال آفریقا در نیمه دوم سال 1956م سخن گفته است. او در این سفر، در ضمن بازدید از فرهنگستان‌های عالی و گنجینه نسخ خطی و ملاقات با بعضی اعلام، از کتب نفیسی اطلاع می‌یابد. از جمله این کتب دو کتاب مذکور است که وی تصمیم به طبع آنها در چاپخانه دانشگاه سوریه می‌گیرد.[۱]‏.

«الاغراب فی جدل الاعراب» در دوازده فصل تنظیم شده است. محقق کتاب در ابتدای آن به زندگی‌نامه نویسنده و نام بیش از هفتاد اثر او اشاره کرده است. از جمله نکاتی که او در ضمن مقدمه‌اش به آن اشاره کرده این است که ابن انباری فنون سه‌گانه‌ای را برای اولین بار در ضمن سه کتاب ثبت کرد که به عبارتند از :

  1. «فن جدل الاعراب» در ضمن کتاب «الاغراب فی جدل الاعراب» بدون پیچیدگی و اطناب، تا اولین کتاب در قوانین جدل و آداب مناظره در پیمودن طریق حق باشد.
  2. فن «الخلاف» که اکثر کتبی که در این موضوع نوشته شده ردیه‌ای مختصر است. ابن انباری با کتاب «الانصاف» نیاز محققین را برای اولین بار برطرف نمود.
  3. فن اصول نحو به شیوه فن اصول فقه که «لمع الادلة» که برای اولین بار با کتاب «الاغراب فی جدل الاعراب» منتشر شده است.[۲]‏.

«لمع الادلة» در سی فصل تنظیم شده‌اند. در فصل اول این کتاب، اصول نحو چنین تعریف شده است: «ادله نحو که فروع و فصولش از آن متفرع شده است».[۳]‏ سپس در فصل دوم چنین آمده که اقسام ادله عبارت از نقل و قیاس و استصحاب.[۴]‏ و هر قسم در ضمن چند فصل تا انتهای کتاب شرح و توضیح شده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه محقق، ص3
  2. ر.ک: همان، ص21-20؛ متن کتاب، ص35
  3. ر.ک: همان، ص80
  4. ر.ک: همان، ص81

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها