السماع عند صوفیة الإسلام

السماع عند صوفية الاسلام، نوشته فاطمه فؤاد (معاصر) و در موضوع تصوف است. این اثر رساله‌ی دکتری نویسنده است که به چاپ رسیده است[۱].

السماع عند صوفیة الإسلام
السماع عند صوفیة الإسلام
پدیدآورانفؤاد، فاطمه (نویسنده) عراقی، عاطف (نویسنده)
ناشرالهيئة المصرية العامة للکتاب
مکان نشر[مصر - قاهره]
سال نشر1997م.
چاپچاپ یکم
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏ف9س8 / 288/7 BP

نویسنده در فرایند تدوین این اثر روشی توصیفی و تحلیلی را به‌کار برده و به بررسی مفهوم و معنای سماع در دوره‌های مختلف با تکیه بر منابع صوفیه پرداخته است[۲]. این کتاب، شامل موضوع سماع نزد صوفیه با توجه به تطور معنایی آن در دو قرن اول و دوم هجری و همچنین بررسی و تحلیل معنای اصطلاحی سماع از دیدگاه صوفیان فیلسوف اهل سنت در دو قرن ششم و هفتم هجری قمری است. نویسنده نظر فقهای سنی‌مذهب را در باره سماع صوفیان با تکیه بر قرآن و سنت مورد توجه قرار داده است[۳].

نویسنده در این اثر به تأثیر سماع به جهت روحی و روانی بر صوفیان و بررسی نقش نغمه‌ها و سرودها و آهنگ‌های زیبا بر نفس و روح آنان پرداخته و نقش سماع را در ارتباط با اخلاق و ترقی اخلاقی صوفیان و ارتباط آن با مقامات سالکین مورد بررسی قرار داده است[۴].

این اثر هرچند که از ساختاری دقیق در طرح مطالب و مباحث برخوردار است و نویسنده مطالب ارزشمندی را در خصوص تصوف و سماع با تکیه بر مصادر و منابع مهم آورده است؛ بااین‌وجود، نگرش جانب‌دارانه وی مانع از آن شده است تا در این اثر به بررسی برخی تفکرات صوفیه که شایسته بررسی و نقد است بپردازد[۵].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه عاطف عراقی، ص10
  2. ر.ک: همان، ص14
  3. ر.ک: همان، ص15
  4. ر.ک: همان، ص15
  5. ر.ک: همان، ص11

منابع مقاله

مقدمه عاطف عراقی.

وابسته‌ها