الجواهر في تفسير القرآن الکريم

الجواهر فی تفسیر القرآن الکریم تألیف عالم شافعی شیخ طنطاوی جوهری مصری (درگذشته 1358ق)، مهم‌ترین و جنجالی‌ترین تألیف جوهری است که به علوم غیردینی و تفسیر علمی توجهی شدید کرده است. کتاب توسط محمد عبدالسلام شاهین تحقیق و تصحیح شده است.

الجواهر في تفسير القرآن الکريم
الجواهر في تفسير القرآن الکريم
پدیدآورانطنطاوي بن جوهري (نویسنده) شاهين، محمد عبدالسلام (مصحح)
عنوان‌های دیگرتفسير طنطاوي جوهري
ناشردار الکتب العلمية
مکان نشرلبنان - بيروت
سال نشر1425ق. = 2004م.
چاپچاپ يکم
موضوعتفاسير اهل سنت - قرن 14

تفاسير - قرن 14

قرآن و علوم
زبانعربي
تعداد جلد26
کد کنگره
‏‎‏/‎‏ط‎‏9‎‏ج‎‏9 / 98 BP

نویسنده در خطبه کتاب مباحث این تفسیر را مشتمل بر نیازهای احکام و اخلاقی مسلمان، شگفتی‌های هستی، غرایب علوم و عجایب خلقت دانسته است.[۱]‏.

اگرچه پیش از جواهر، تفسیر دیگری به نام «کشف الاسرار النورانیة» اثر محمد اسکندرانی (متوفی 1306ق) با همین سبک و روش تألیف یافته بود، اما تفسیر جواهر، نخستین تفسیر کامل همراه با شرح و بیان آیات قرآن در دوره معاصر است که با نگرشی علمی و ارائه نظریات و تئوری‌های تجربی تدوین شده است. روش مفسر، این‌گونه است که ضمن تفسیر آیه، اهتمام زیادی به ارائه شگفتی‌های طبیعت و دانستنی‌های علمی، که در مواردی با کشیدن جدول و نمایش عکس، همراه است، نشان می‌دهد. از نکات جالب این تفسیر، این است که وی با آن‌که در زمینه مباحث علمی بسیار افراط می‌کند و دائرة‌المعارفی از علوم و پدیده‌ها را بوجود می‌آورد، اما همواره از دعوت به خداوند، توجه به ابعاد هدایتی و معنوی، ارشاد به مسائل تربیتی و اخلاقی و بیان نکات اعتقادی غافل نیست. چنانکه در تفسیر احکام، به فلسفه تحریم‌ها و تحلیل‌ها اشاره می‌کند و اهمیت ترک و انجام فرامین خدا را شرح و بسط می‌دهد و سودمندی واجبات و زیانمندی محرمات را باز می‌گوید. تفسیر جواهر، در محافل دینی، به‌ویژه مصر و حجاز مورد انتقاد شدید قرار گرفت و کتاب‌ها و مقالات فراوانی در نقد این کتاب نوشته شد.[۲]‏.

کتاب مشتمل بر 26 جلد است. طنطاوی در جاهایی از کتاب جواهر به ارائه مباحث تکمیلی در مباحث علمی و احکام شرعی و مانند آن را در یک بخش الحاقی ارائه نماید. این مباحث کل جلد آخر کتاب را فراگرفته است.[۳]‏.

پانویس

  1. ر.ک: خطبه کتاب، جلد1، ص5
  2. ر.ک: ایازی، سید محمدعلی، ص 170
  3. ر.ک: متن کتاب، جلد26، ص3

منابع مقاله

  1. خطبه و متن کتاب.
  2. ایازی، سید محمدعلی، شناخت‌نامه تفاسیر، قم، انتشارات کتاب مبین، چاپ اول، 1378.


وابسته‌ها