خلیلی، جعفر

جعفر خلیلی (1904-1985م)، داستان‌نویس و روزنامه‌نگار عراقی ایرانی‌تبار. «موسوعة العتبات المقدسة» از آثار اوست.

جعفر خلیلی
نام
نام‎های دیگر
نام پدر اسد خلیلی
متولد 1904م
محل تولد نجف اشرف
رحلت  دوم فوریه 1985م
اساتید
برخی آثار ‏مکه و مدینه از دیدگاه جهانگردان اروپایی

موسوعة العتبات المقدسة

الحكومة العالمية المثلى

کد مؤلف AUTHORCODE02898AUTHORCODE

ولادت

جعفر خلیلی، در سال 1322ق، در نجف اشرف متولد شد. پدرش اسد خلیلی از دانشمندان علوم دینی و ادیبان روزگار خود و همچنین آشنا به نجوم و علوم پزشکی قدیم و نیز از استادان بنام منطق بشمار می‌آمد. پدربزرگش شیخ علی خلیلی و عموی پدرش حاج میرزا حسین خلیلی تهرانی بود که پس از میرزای شیرازی مرجعیت شیعه را برعهده داشت. مادرش از اهالی رودسر و از سادات منسوب به صفویه بود.

تحصیلات

جعفر از چهار سالگی به کسب دانش روی آورد و با تدبیر پدرش به مدرسه علویه نجف، از مدارس مشهور آن روزگار پیوست. او در این مدرسه با زبان‌های انگلیسی و فرانسوی تا حدودی آشنا شد. جعفر علاوه بر خواندن و آموختن قرآن و کتاب‌های صرف و نحو و منطق، به مطالعه کتاب‌های کلیله و دمنه و هزارویک‌شب و نیز خواندن آثار شاعران فارسی‌زبان همچون حافظ و سعدی، اهتمام بسیار ورزید. جعفر به اشعار بشار بن برد، ابوالعلاء معری، ابونواس و خیام علاقه بسیار داشت. او همچنین ترجمه فارسی داستان‌های دکامرون اثر بوکاتچو، نویسنده ایتالیایی را مطالعه می‌کرد. اشتیاق بسیار او به داستان‌های پیامبران در قرآن کریم و کتاب مقدس سبب پیدایش انگیزه و علاقه او به داستان‌نویسی و نگارش درباره فن داستان شد. خلیلی با مطالعه کتاب‌های ادبی و تاریخ و دیوان‌های شعری توان ادبی خود را افزایش داد. او از خردسالی به سرودن شعر پرداخت و پیش از آنکه به نثر روی آورد، طبع خود را در شعر آزمود. او برای شعر آزاد ارزش چندانی قائل نبود. در پیشرفت علمی و ادبی و رشد فکری جعفر، پدر و برادرش، عباس خلیلی بسیار مؤثر بودند.

فعالیت‌ها

جعفر در فعالیت‌های سیاسی شرکت داشت و به چاپ و انتشار روزنامه‌ها و جراید مختلفی همت گماشت که برخی از آنها عبارتند از: هفته‌نامه الفجر الصادق که در سال 1309ش/1930ق، در نجف به چاپ رسید؛ روزنامه الراعي که در سال 1313ش/ 1934ق، منتشر و یک سال بعد توقیف شد و جعفر خلیلی نیز از طرف حکومت تحت پیگرد قانونی قرار گرفت و روزنامه سیاسی الهاتف که انتشار آن در سال 1304ش/1925ق، در نجف آغاز شد و در سال 1327ش/1948ق، به بغداد انتقال یافت و شش سال بعد توقیف شد. روزنامه‌های مذکور، به‌ویژه الهاتف تأثیر ارزنده و بسزایی بر ادبا و شاعران بزرگ جهان عرب برجای نهادند. در این روزنامه بسیاری از آثار زنان شاعر و ادیب تأیید و تشویق می‌شد. خلیلی معتقد بود که عراق در نگارش و ثبت داستان عربی پیشاهنگ است.

هجرت

جعفر در 1358ش/1980م، عراق را ترک کرد و در عمان ساکن شد.

وفات

وی در 1363ش/1985م، به دبی مسافرت کرد و در آنجا از دنیا رفت و در همان جا به خاک سپرده شد[۱]‏.

آثار

ویژگی کلی آثار خلیلی، گستردگی موضوع، وسعت نظر و شکل دائرة‌المعارفی آنهاست. جان توماس هامل در رساله دکتری خود در دانشگاه میشیگان به جعفر خلیلی و تأثیر او در داستان‌نویسی جدید در عراق پرداخته است. برخی از آثار مهم او عبارتند از:

  1. الضائع؛
  2. جغرافية البلاد العربية؛
  3. علی هامش الثورة العراقية؛
  4. القصة العراقية قديماً و حديثاً؛
  5. نفحات من خمائل الأدب الفارسی؛
  6. موسوعة العتبات المقدسة؛
  7. هكذا عرفتهم؛
  8. أعلام الأدب العربي المعاصر[۲]‏.

پانویس

  1. ر.ک: طهماسبی، عظیم
  2. ر.ک: همان

منابع مقاله

طهماسبی، عظیم، «دانشنامه جهان اسلام» (بنیاد دائرةالمعارف اسلامی)، ج16، مدخل خلیلی، جعفر،


وابسته‌ها