زلمی، مصطفی ابراهیم

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مصطفی ابراهیم زلمی (1924- 2016م) استاد تمام، حقوق‌دان، فقیه و نویسنده کرد اهل کردستان عراق، صاحب کتاب «التبيان لرفع غموض النسخ في القرآن»

NUR14023.jpg
نام
نام‎های دیگر
نام پدر
متولد
محل تولد
رحلت
اساتید
برخی آثار
کد مؤلف AUTHORCODE14023AUTHORCODE

ولادت

مصطفى ابراهیم محمدامین زلمی در سال ١٩٢٤م در روستای زلم منطقه اورامانات کردستان عراق به دنیا آمد[۱].

تحصیل

وی در سال ١٩٣٤م وارد مدارس علوم دینی شد و از اساتید ایرانی و عراقی علوم اسلامی نحو، صرف، آداب مناظره، منطق، بلاغت، اصول دین، اصول فقه، فلسفه، ریاضیات و علم فلک را تلمذ نموده است. در سال ١٩٤٦م در علوم اسلامی اجازه‌نامه علمی دریافت نمود. در سال ١٩٦٥م لیسانس‌اش را در رشته حقوق از دانشگاه بغداد دریافت نمود. چهار سال بعد دانشنامه فوق لیسانس را در رشته شریعت اسلامی از همان دانشگاه گرفت. وی در سال ١٩٧١م در رشته فقه تطبیقی فوق لیسانس از دانشگاه قاهره دریافت کرد. در سال ١٩٧٥م دکتری خود را در فقه تطبیقی با رتبه عالی از دانشگاه ازهر مصر دریافت کرد. در سال ١٩٨١م به‌عنوان استادیار دانشگاه بغداد و در سال ١٩٨٥م در همان دانشگاه لقب استاد برجسته را دریافت نمود. وی در سال ١٩٨٧م به مرحله پرفسوری در دانشگاه بغداد رسید و سرانجام در سال ١٩٩٠م به درجه‌ی علمی «استاد تمام» در همان دانشگاه رسید. وی در سال ٢٠٠٥م دکتری دوم خود را در رشته «حقوق» از دانشگاه بغداد دریافت نمود[۲].

از پروفسور زلمی بیش از پنجاه اثر در زمینه‌های حقوق و شریعت اسلامی، ٤٠ اثر علمی در زمینه حقوق و فلسفه و ١٣ نشان علمی بر جای مانده است. برخی از آثار چاپ‌شده و در دست چاپ وی عبارتنداز:

  1. أسباب اختلاف الفقهاء فی الأحكام الشرعیة.
  2. التبيان لرفع غموض النسخ في القرآن.
  3. سلطان الإدارة فی الطلاق فی جمیع الشرائع والقوانین خلال أربعة آلاف سنة و...[۳].

پروژه‌های پژوهشی

  1. التنمیة الاجتماعیة فی الشریعة الإسلامیة، بحث القی فی مشاركة مؤتمر علماء الاجتماع العرب ١٩٨٠م فی بغداد.
  2. مبدأ الشرعیة، منشور فی مجلة القانون المقارن.
  3. أساس المسؤولیة الجنائیة، منشور فی مجلة القانون المقارن و...[۴].

پانویس

  1. ر.ک: همان
  2. همان
  3. همان
  4. همان

منابع مقاله

بی‌نام، «پرفسور مصطفی زلمی فقیه و حقوقدان درگذشت»، برگرفته از سایت رسمی جماعت و اصلاح، انتشار در 15/03/1395، دریافت در چهارشنبه 18 خرداد 1401، به آدرس: http://m.islahweb.org/content/2016/6/16747/


وابسته‌ها