اصول و مبانی ترجمه قرآن


اصول و مبانى ترجمه قرآن، تألیف على نجّار، پيرامون یکى از موضوعات علوم قرآنى يعنى مسالۀ ترجمۀ قرآن نوشته شده است.مؤلف كه از قرآن‌پژوهان معاصر مى‌باشد در این کتاب موضوع ترجمۀ قرآن را از زواياى مختلف مورد بررسى قرار داده است، وى در مقدمه مسالۀ ضرورت ترجمه و كم‌بودهاى موجود را متذكر شده و از قرآن پژوهان مى‌خواهد كه نسبت به این امر مهم اقدام نمايند.

اصول و مبانی ترجمه قرآن
اصول و مبانی ترجمه قرآن
پدیدآوراننجار، علی (نویسنده)
عنوان‌های دیگرهمراه با نقد و بررسی ترجمه حزب اول قران کریم از 5 ترجمه
ناشرکتاب مبين
مکان نشررشت - ایران
سال نشر1381 ش
چاپ1
شابک964-7556-17-9
موضوعقرآن - ترجمه‌ها
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏BP‎‏ ‎‏63‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏ن‎‏3‎‏الف‎‏6*
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

وى در کتاب حاضر به مباحث كلى مربوط به ترجمه از جمله: تعريف لغوى و اصطلاحى، ديدگاههاى موافقين و مخالفين، پيشينۀ تاريخى ترجمۀ قرآن، شرائط ترجمه و مترجم قرآن، پيش‌نيازهاى آن، اصول و مبانى ترجمه قرآن پرداخته است.و در پایان پنج ترجمه از ترجمه‌هاى معاصر را مورد نقد و بررسى قرار داده كه برای این هدف سورۀ حمد تا سورۀ بقره آيه 75 را ذكر و ترجمه‌هاى مربوط به آن را آورد.و در پایان هر آيه اشكالات آنها را متذكر و ترجمۀ خود را بيان كرده است.

در حقيقت کتاب را به دو قسمت تقسيم نموده كه در قسمت اول بحث مفهومى انجام داده و در قسمت دوم بحث مصداقى كه در آن ترجمه‌ها را مورد نقد و بررسى قرار داده است(كه قسمت زيادى از کتاب را تشكيل مى‌دهد).قسمت پایانى کتاب به اثر حاضر ارزش خاصى داده و مى‌تواند مورد استفاده قرآن پژوهان قرار گيرد.

ساختار

کتاب داراى یک مقدمه و چهار فصل مى‌باشد كه فهرست مطالب آن به قرار زير است:

فصل اول:كليات شامل: اشتقاق و ريشه‌يابى واژه ترجمه، تعريف اصطلاحى ترجمه، مفاهيم ترجمه، ادلۀ موافقين ترجمۀ قرآن، فقهاى شيعه و ترجمۀ قرآن، پيشينه ترجمۀ قرآن.در اسلام و بررسى شيوه‌هاى ترجمه.

فصل دوم:شيوه‌ها، شرايط و پيش‌نيازهاى ترجمه قرآن شامل: شرائط مترجم قرآن، شرائط ترجمه قرآن، شرائط ترجمه قرآن از ديدگاه آيت‌الله.خوئى(ره) و ترجمه قرآن و پيش‌نيازهاى آن.

فصل سوم:اصول و مبانى ترجمه قرآن شامل: جايگاه اصطلاحات در ترجمۀ قرآن، عدم ترادف قرآن، نقش تطوّر لغت در ترجمۀ قرآن، تضمين و نقش آن در ترجمه قرآن، لزوم رعايت مبانى كلامى در ترجمه قرآن، لزوم رعايت مبانى فقهى در ترجمه قرآن، به كارگيرى نكات بلاغى در ترجمه قرآن، جايگاه وجوه و نظائر در ترجمه قرآن، جايگاه سياق در ترجمه قرآن و نقش سياق در صيغه‌هاى امر قرآن.

فصل چهارم:نقد و بررسى پنج ترجمه قرآن

ويژگى‌ها

  1. در فصل دوم:(شرائط ترجمه)، برای ترجمه هفت شرط اعلام نموده كه بايد در هنگام ترجمۀ قرآن رعايت گردد از جمله اينكه: با توجه به حساسيت و صلابت بسيار ترجمۀ قرآن، امر ترجمه از عهدۀ یک فرد مفسر خارج بود.و همكارى گروهى متخصص و كارشناس را مى‌خواهد.
  2. در فصل سوم:(اصول و مبانى ترجمه)پيرامون عدم ترادف در قرآن بحث نمود.و مى‌گويد در قرآن ترادف وجود ندارد چونكه قرآن حكيم است و از سوى حكيم فرستاده شده و حكمت اقتضاء دارد كه هر كلامى در جاى خاصى به كار رود و در مورد خدا دو تعبير مشابه بدون افاده معنى تازه‌اى سر نمى‌زند.

و نيز موضوع نقش تطور لغت در ترجمۀ قرآن را توضيح مى‌دهد و مى‌گويد مترجم قرآن بايد عارف و آگاه به تحول زبان باشد زيرا برخى از واژه‌ها در طول زمان معانى جديدى پيدا مى‌كند. همچنين اشاره مى‌كند كه مترجم قرآن بايد در هنگام ترجمه مبانى كلامى و فلسفى را رعايت نمايد و در پایان پيرامون اهميت و جايگاه وجوه نظائر سخن گفته و نقش آن در ترجمه را تشريح مى‌نمايد.

  1. در فصل چهارم:به نقد و بررسى برخى از ترجمه‌هاى موجود پرداخته كه از ابتداى سوره حمد تا آيه 75 سوره بقره ترجمه‌ها را نقد كرده و نظر خود را ارائه نموده است.

نسخه‌شناسى

کتاب یک جلد، متن آن فارسی و داراى 208 صفحه مى‌باشد كه مشخصات آن به قرار زير است:

  1. نوع كاغذ:اعلاء
  2. چاپ:كامپيوترى
  3. جلد:شوميز
  4. نوبت چاپ:اول
  5. تاريخ انتشار:سال 1381
  6. تيراژ:2000 نسخه
  7. ناشر:انتشارات کتاب مبين
  8. داراى فهرست:
    الف: منابع عربى
    ب: منابع فارسی
    ج: موضوعات
  9. نام کتاب:اصول و مبانى ترجمه قرآن
  10. نام مؤلف:على نجار