عبدالحمید، علی حسن علی
علی بن حسن بن علی بن عبدالحمید حلبی سلفی اثری (1380ق/1960م)، محقق و نویسنده اهل سنت، از شاگردان ناصرالدین البانی و صاحب آثار متعدد، از جمله «علم أصول البدع» است.
زادروز، زادگاه و نسب
علی بن حسن بن علی بن عبدالحمید حلبی اثری، در روز یکشنبه، 29 جمادیالثانی 1380ق، مطابق با 18 دسامبر 1960م، در شهر زرقا، در کشور اردن، به دنیا آمد. پدر و پدربزرگ او در اثر جنگ اعراب و اسرائیل در سال 1368ق، برابر با 1948م، از یافا در فلسطین به اردن مهاجرت کردند.
تحصیلات
او بیش از سی سال پیش، فراگیری علوم دینی را آغاز کرد و برجستهترین اساتید وی محدث محمد نصیرالدین البانی و پس از آن لغتشناس مقری عبد الودود زراری و دیگر علمای اهل سنت بودند. او شیخ محمد ناصرالدین البانی را در اواخر سال 1977م، در عمان ملاقات کرد. در سال 1981م، در درس البانی شرکت نمود و «إشكالات الباعث الحثيث» ابن کثیر و دیگر کتب رایج را نزد او فراگرفت. او اجازههای علمی عمومی و حدیثی از تعدادی از علما از جمله شیخ بدیعالدین سندی و شیخ محمد سالک شنقیطی و دیگران دارد.
فعالیتهای علمی - تبلیغی
او یکی از بنیانگذاران، سردبیران و نویسندگان مجله «الاصاله» است که در اردن منتشر میگردد. او همچنین یکی از بنیانگذاران مرکز تحقیقات علمی و مطالعات روشمند امام البانی است. مقالات هفتگی نیز در روزنامه مسلمانان - چاپ لندن - در قسمت اهل سنت دارد. همچنین در کنفرانسهای متعدد اسلامی و گردهماییهای تبلیغی و دورههای علمی در چندین کشور جهان مانند آمریکا، انگلیس، هلند، مجارستان، کانادا، اندونزی و فرانسه شرکت کرده است. او برای ایراد سخنرانی به تعدادی از دانشگاههای اردن مانند: دانشگاه اردن، دانشگاه یرموک و دانشگاه زیتونه نیز دعوت شده است.
فتوای جنجالی
در اواخر سال 2015 وی فتوایی را منتشر کرد که جنجال گستردهای را در محافل اسلامی و عربی و حتی محافل آزاد جهانی به راه انداخت؛ آن فتوا عبارت بود از: عدم جواز حمله به صهیونیستها (چه نظامیان و چه شهروندان و مردم عادی)، همزمان با قیام فلسطین. این فتوا مردم را وادار کرد تا انگیزههای شیخ را برای جانبداری کردن از صهیونیستهای اشغالگر جویا شوند. وی مقصود از این فتوا را با بیان تاریخ واقعی و شرایط خاص آن، از طریق برخی مصاحبههای ماهوارهای و با انتشار کتابی با عنوان «دلائل الحق اليقيني في وجوب نصرة الشعب الفلسطيني» توضیح داد.
آثار
تألیفات
- علم أصول البدع؛
- دراسات علمية في صحيح مسلم؛
- رؤية واقعية في المناهج الدعوية؛
- النكت على نزهة النظر؛
- أحكام الشتاء في السنة المطهرة؛
- أحكام العيدين في السنة المطهرة؛
- التعليقات الأثرية على المنظومة البيقونية؛
- الدعوة إلى الله بين التجمع الحزبي و التعاون الشرعي؛
و...
تحقیقات
- مفتاح دار السعادة: ابن قیم، در سه جلد؛
- التعليقات الرضية على الروضة الندية: البانی، در سه جلد؛
- المنتفی النفيس من تلبيس ابليس: ابن جوزی؛
- الباعث الحثيث: ابن کثیر، در دو جلد؛
- الحطة في ذكر الصحاح الستة: صدیق حسن خان، در یک جلد؛
- الداء و الدواء: ابن قیم، در یک جلد؛
- المتواري على أبواب البخاري: ابن منیر.
تعدادی از این کتابها به چندین زبان (انگلیسی، فرانسوی، اردو، اندونزیایی، آذری و...)، ترجمه شده است[۱].
پانویس
- ↑ ر.ک: ويكيبيديا، الموسوعة الحرة
منابع مقاله
ويكيبيديا، الموسوعة الحرة، علی حسن الحلبي، به آدرس اینترنتی: https://ar.wikipedia.org/wiki/%D8%B9%D9%84%D9%8A_%D8%AD%D8%B3%D9%86_%D8%A7%D9%84%D8%AD%D9%84%D8%A8%D9%8A
وابستهها
جزء فيه طرق حديث طلب العلم فريضة على كل مسلم
جزء فيه منتقى من ذم الكلام: و هو ما وقع فیه من الجامع للحافظ أبی عیسی الترمذی
تخريج الأربعين السلمية في التصوف
حقوق الجار في صحيح السنة و الآثار
جزء فیه عقيدة إبن عربي و حياته
صفة صوم النبي صلی الله علیه و سلم في رمضان
خلاصة الكلام في خصائص نبي الإسلام عليه الصلاة و السلام: خمسون خصیصة
علم أصول البدع: دارسة تکمیلیة مهمة فی علم أصول الفقه
الإسلام ميسرا إلى فتيان الإسلام
سؤالات أبی عبدالله بن بكير و غيره لأبي الحسن الدارقطني المتوفی سنة 385ھ رحمه الله