دولت‌آبادی، عزیز

عزیز دولت‌آبادى (۱۳۰۱- ۱۳۸۸ش)، متخلص به درویش، ادیب، از شاعران آذربایجان، نویسنده، اولین رئیس کتابخانه ملی تبریز، رئیس کتابخانه تربیت(1334ش)، مدیریت دبیرستان رازى (1340)، مدیر دبیرستان نمونه (از 1341-1349)، استاد تاریخ ادبیات دانشگاه تبریز و دانشگاه آزاد اسلامی

دولت آبادی، عزیز
نام دولت آبادی، عزیز
نام‎های دیگر Aziz Dowlatabadi
نام پدر موسى
متولد 1301 ش
محل تولد تبریز
رحلت 10 اردیبهشت 1388- تبریز
اساتید
برخی آثار سخنوران آذربایجان (از قطران تا شهریار)
کد مؤلف AUTHORCODE04204AUTHORCODE

ولادت

او فرزند موسى در 9 شهریورماه سال 1301ش در تبریز متولد شد.

تحصیلات

وی پس از اكمال تحصیلات دانشگاهى و اخذ درجۀ لیسانس در رشتۀ ادبیات فارسى و علوم تربیتى، سال 1322ش وارد خدمت آموزش و پرورش شد. به سال 1330ش باز هم به ادامۀ تحصیل همّت گماشت. اساتید گرانقدر هیئت نظارت دورۀ دكتراى ادبیات فارسى: دكتر كى، رئیس دانشكدۀ ادبیات تهران، بدیع‌الزّمان فروزانفر، دكتر لطفعلى صورتگر تشكیل جلسه دادند و پس از مصاحبه و مشاوره، با ادامۀ تحصیل وى در دورۀ دكتراى ادبیات فارسى موافقت فرمودند.

بدین ترتیب به آرزوى دیرینۀ خود نایل گشت و اندکزمانى توفیق تحصیل یافت، ولى مخالفت وزارت آموزش و پرورش وقت با انتقال وى به مركز از سویى و عدم استطاعت مالى از سوى دیگر، مانع ادامۀ تحصیل شد و در نتیجه، ناگزیر به زادگاهش بازگشت و مشغول تدریس و سایر خدمات فرهنگى شد.

مدتى ریاست كتابخانه‌هاى ملى و تربیت تبریز (1334ش) و مدیریت دبیرستان رازى (1340) و دبیرستان نمونه (از 1341-1349) را عهده‌دار بود، در عین حال، در دانشگاه تبریز و بعدها در دانشگاه آزاد اسلامى به تدریس تاریخ ادبیات اشتغال داشت. آخرین سنوات خدمت خود را (از 1349 تا 1353) در دبیرستان ارامنۀ اسدى با سمت مدیریت به پایان رسانید و پس از سى و یکسال خدمت، در خردادماه 1353ش بازنشسته شد. ولى در كار تحقیق و تألیف، هرگز خود را بازنشسته احساس نكرد و بیشترین اوقات فراغت خود را به تألیف، تصحیح متون فارسى و تنظیم مقالات و گاهى به سرودن شعر گذرانید.

وفات

او در ۱۰ اردیبهشت ۱۳۸۸ به علت سرطان ریه درگذشت و در مقبرةالشعرای تبریز به خاک سپرده شد.

آثار

از آثار وى علاوه بر 12 كتب كلاسى و درسى، كتاب‌هاى ذیل قابل ذكرند:

الف) تألیفات

  1. تاریخ تحوّل نثر فارسىِ معاصر
  2. تذكرة سخنوران آذربایجان
  3. سرایندگان شعر پارسى در قفقاز
  4. كتابخانه‌هاى آذربایجان
  5. فرهنگ واژه‌هاى تركى و مغولى در متون فارسى.

ب) تصحیحات

  1. تصحیح دیوان كمال خجندى
  2. تصحیح دیوان خیالىِ بخارایى
  3. تصحیح روضة اطهار تألیف ملّاى تبریزى

ج) مقالات

وى علاوه بر تألیفات و تصحیحات فوق، بیش از چهل مقاله در نشریۀ دانشكدۀ ادبیات و علوم انسانى تبریز، مجلۀ آینده، دایرةالمعارف بزرگ اسلامى، ناموارۀ دكتر محمود افشار، مجلۀ معلم امروز، نامۀ ادارۀ كاخ آموزش و پرورش تبریز و نشریۀ كتابخانۀ ملى تبریز، مجلۀ وارلیق، مجلۀ هور، مجلۀ آشنا و... انتشار داده كه از آن‌ها در فهرست مقالات فارسى تألیف ایرج افشار و فهرست مقالات نشریۀ دانشكدۀ ادبیات تبریز یاد شده است.


وابسته‌ها

سخنوران آذربایجان (از قطران تا شهریار)