رضوی، سید مرتضی
سید مرتضی رضوی کشمیری (1348ق-1396ش)، از روحانیون و فضلای شیعه و صاحب آثار متعدد، از جمله «في سبيل الوحدة الإسلامية» است.
تولد
سید مرتضی رضوی، در 28 جمادیالآخر سال 1348ق، در خاندانی جلیلالقدر در شهر نجف اشرف به دنیا آمد[۱].
تحصیل و اساتید
سید مرتضی رضوی، مقدمات علوم دینی را در نزد پدرش آموخت؛ آنگاه به فراگیری فقه و اصول نزد مرحوم آیتالله شیخ علی قمی و علامه سید زینالعابدین کاشانی مبادرت کرد. علاوه بر اینها، وی دارای اجازه روایت از آیتالله میرزا محمد عسکری طهرانی و دکتر حسین علی محفوظ بود[۲].
تلاش در حوزه تألیف و تدوین
سید مرتضی رضوی، هم خود صاحب تألیفاتی ارزشمند بود و هم به تأسیس انتشارات «مكتبة النجاح» مبادرت کرد تا مصادر شیعه امامیّه و تألیفات علمای آن را در جهان اسلام منتشر کند و این مقصود را گاهی در نجف اشرف و گاهی در قاهره و سرانجام در ایران دنبال کرد. تألیفات وی آکنده از منابعِ جدید و موضوعاتِ مورد نیاز عصر است. عصر او عصر مبارزه مسلمانان با استعمار، طرد تفرقه و تکفیر و عصر شکوفایی دارالتقریب قاهره بود و او بهخوبی به نیازهای عصرش آگاهی داشت. رضوی در خلال مسافرتهای خود به مصر در سالهای 1378ق و 1396ق، به معرفی تألیفات شیعیان به جامعه علمی مصر و جهان تسنن مبادرت کرد و در بازنشر آثار امامیّه در مصر همتی والا داشت. شیخ احمد حسن الباقوری (وزیر وقت اوقاف مصر) در نامهای به او بهدرستی ریشه بیشتر نزاعها میان فریقین را ناشی از جهل آنان نسبت به آراء و اندیشههای یکدیگر دانسته بود و سید مرتضی رضوی تمام همّ خود را بر زدودن جهل و جهالتها متمرکز کرده بود. در آن روزگار که وهابیانی همچون محبالدین الخطیب میکوشیدند تا شیعه امامیّه را از مجرای آثار ابن تیمیه به مسلمانان سنی بشناسانند، او با دقتی بسیار کتابهای مهمی از قبیل: «أصل الشيعة و أصولها»، تألیف آیتالله محمدحسین آل کاشفالغطاء را منتشر کرد. امّا وجه مهم دیگر فعالیت علامه رضوی، شناساندن «بیواسطه» نظرات علما و اندیشمندان مصری به شیعیان بود که تا آن زمان بیسابقه بود.
وفات
سید مرتضی رضوی کشمیری، سرانجام در سوم اردیبهشت 1396ش، در تهران از دنیا رفت[۳].
آثار
- مع رجال الفكر في القاهرة؛
- البرهان علی عدم تحريف القرآن؛
- آراء علماء مصر المعاصرين حول آثار الإمامية؛
- في سبيل الوحدة الإسلامية؛
- ملحق البراهين الجليّة في الرد علی الوهابية؛
- ماضي الوهابيين و حاضرهم؛
- صفحة عن الوهابيين؛
- البراهين الجلية في رفع تشكيكات الوهابية؛
- الجامع لآراء العلماء؛
- بضعة المصطفی(ص)؛
- معاوية بن أبيسفيان الأموي؛
- رجال السنة في الميزان؛
و...[۴].
پانویس
منابع مقاله
- پایگاه اینترنتی خبرگزاری شبستان؛ جز نشر دین کامش نبود...، به آدرس اینترنتی: http://www.shabestan.ir/detail/News/675259
- متادیتای مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور.
وابستهها
البرهان علی عدم تحریف القرآن البراهین الجلیة في رفع تشکیکات الوهابیة صفحه عن علماء آل سعود الوهابیین و آراء علماء السنه فی الوهابیه الجامع لآراء العلماء بضعة المصطفی صلی الله عليه و آله معاویة ابن أبي سفیان الأموي رجال السنة في المیزان الروائع المختارة من خطب الإمام الحسن السبط (ع) و کتبه و رسائله و کلماته القصار آراء المعاصرين حول آثار الإمامية النهج السوی في معنی المولی و الولي مع الخطیب في خطوطه العریضة