علامی هشترودی، محمد

محمد علامی هشترودی (1302-1398ش)، از فقهای معاصر شیعه، استاد سطوح عالی حوزه و از شاگردان امام خمینی(ره) بود.

علامی هشترودی، محمد
نام
نام‎های دیگر
نام پدر
متولد
محل تولد
رحلت
اساتید [[ | ]]

[[ | ]]؛

برخی آثار [[ ]]

[[ ]]

کد مؤلف AUTHORCODE15229AUTHORCODE

تولد

ایشان در سال 1302ش، در شهرستان هشترود (سراسکندر)، از توابع استان آذربایجان شرقی متولد شد.

خاندان

پدرش آخوند ملا محسن علامی از اساتید و علمای صاحب‌نام منطقه و از مصاحبان حضرت آیت‌الله سید جلال‌الدین موسوی انتظاری هشترودی بشمار می‌رفت و نسب مادرش به ملا محسن بن آخوند ملا ابراهیم بن آخوند ملا سلیم سراسکانی (هشترودی) که از اعاظم علما در عصر قاجار و پهلوی بودند، می‌رسید. اولین نماز جماعت بعد از تأسیس مسجد جامع سراسکندر (هشترود) در سال 1217ش، برابر با 1259ق، به امامت آخوند ملا سلیم اقامه گردید. بعد از او، آخوند ملا ابراهیم و بعد از او نیز آخوند ملا محسن، این رسالت را عهده‌دار شد.

تحصیلات

محمد علامی، بخشی از تحصیلات خویش را از پدرش آموخت و دیری نپایید که زبانزد آن منطقه گردید. خود در این‌باره می‌گوید: در برخی از مجالس، سؤالاتی از محضر والد بزرگوارم به‌عمل می‌آمد و حاضران مجلس برای دریافت جواب، سکوت اختیار می‌کردند. پدرم با تمام وقار و طمأنینه و با کمال جرئت و گشاده‌رویی رو به ‌طرف من اشاره می‌کردند و می‌فرمودند: از ایشان بپرسید و بنده نیز با اتکا به توفیقات الهی و تکیه‌ بر معلومات خویش و با اعتماد به ‌نفس، پاسخ سؤالات مطروحه را به‌طور واضح و مستند بیان می‌کردم و مردم مرا تحسین و تشویق می‌نمودند و پدرم نیز با استماع این‌گونه مناظرات و گفتگوها، برای تعلیم من عشق می‌ورزید و من هم بیش‌ازپیش مجذوب علم و معنویات می‌شدم و راهی را که در پیش رو داشتم، همت می‌گماشتم.

مهاجرت

شیخ محمد، بیش از 15 بهار از عمرش نگذشته بود که برای تحصیل علوم و کسب معارف وارد تبریز شد و در مدارس علوم دینی معروف به «حسن پادشاه» و «طالبیه» از محضر استادان مجرب و برجسته آن روزگار استفاده نمود و در سن 25 سالگی به قم مهاجرت نمود و در آنجا مقیم گشت.

اساتید

مقدمات را (شامل صرف و نحو و معانی و بیان و منطق) پیش آقای انصاری که مدرس معروف در تبریز بوده، خواند. مغنی و مطول را پیش آقا شیخ علی‌اکبر ادیب معروف به «نحوی» فراگرفت.

لمعتین را پیش مرحوم آیت‌الله سید مهدی انگجی و مکاسب را پیش مرحوم آیت‌الله حاج میرزا فتاح شهیدی، صاحب کتاب «هداية الطالب إلی أسرار المكاسب» خوانده و رسائل را از مرحوم آیت‌الله حاج میرزا محمود دوزدوزانی استفاده کردند.

ایشان در شهر مقدس قم، کفایتین را از محضر حضرت آیت‌الله‌العظمی مرعشی نجفی آموخت. درس حکمت و مباحث منظومه سبزواری و کتاب اسفار ملاصدرا را از محضر فیلسوف نامدار آیت‌الله علامه طباطبایی فراگرفت و در درس خارج حضرت آیت‌الله‌العظمی آقای بروجردی و حضرت آیت‌الله‌العظمی آقای حجت کبیر به مدت 15 سال شرکت کرده و بعد از رحلت این دو بزرگوار، باقی دوره درس خارج را از محضر حضرت آیت‌الله‌العظمی امام خمینی(ره) و آیت‌الله‌العظمی آقای گلپایگانی و آیت‌الله داماد آموخت.

وفات

آیت‌الله علامی شاهرودی در آذرماه 1398ش، از دنیا رفت.

آثار

  1. تقریرات درس آیت‌الله‌العظمی میلانی(ره)؛
  2. تقریرات درس حضرت امام خمینی(ره)؛
  3. تقریرات درس آیت‌الله‌العظمی گلپایگانی(ره)؛
  4. تقریرات درس طهارت آیت‌الله‌العظمی بروجردی(ره)؛
  5. تقریرات درس بیع مکاسب آیت‌الله‌العظمی حجت(ره)؛
  6. جامع الروات؛
  7. رساله توضیح المسائل؛
  8. مناسک حج؛
  9. علم امیرالمؤمنین(ع)؛
  10. فاطمة(ع) أفضل أسوة النساء؛
  11. شرح مقداری از الأسفار العقلية الأربعة؛
  12. جواب استفتائات قوه قضائیه؛
  13. سیمای اقتصادی اسلام؛
  14. المتفرقات؛
  15. شرح منظومه حکمت؛
  16. جدیدترین استفتائات و مسائل روز؛
  17. رساله‌ای در امامت؛
  18. رساله‌ای در معاد؛
  19. رساله‌ای در توحید؛
  20. رساله‌ای در نبوت؛
  21. ‎غاية إيضاح المطالب في شرح المكاسب[۱].

پانویس

  1. ر.ک: پایگاه اندیشوران

منابع مقاله

صفحه شخصی پدیدآور در پایگاه اینترنتی اندیشوران، به آدرس: http://mallami.andishvaran.ir/fa/ScholarMainpage.html

وابسته‌ها