دیوان امام (نسخه دیگر)

دیوان امام، مجموعه اشعار مرحوم امام خمینی، مشتمل بر غزلیات، رباعیات، قصاید، قطعات و اشعار پراکنده ایشان است. فاطمه طباطبایی بر این اثر مقدمه نوشته است. این نسخه برای مخاطب عام منتشر شده و فاقد ضمیمه تحقیقی است.

‏دیوان امام
دیوان امام (نسخه دیگر)
پدیدآورانخمینی، سید روح‌الله (سراينده)
عنوان‌های دیگرمجموعه اشعار امام خمینی ديوان
ناشرمؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني(س)
مکان نشرايران - تهران
سال نشرمجلد1: 1388ش,
شابک978-964-335-913-3
موضوعشعر فارسی - قرن 14
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏‏PIR‎‏ ‎‏8040‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏99‎‏ ‎‏د‎‏9

در مقدمه کتاب بر این نکته تأکید شده است که امام با زبان شعر، حدیث درد فراق را با دلدار یگانه بازمی‌گفت. حضرت امام هرگز سر شعر و شاعری نداشت و خود را به این پیشه سرگرم نساخته بود. آن عاشق صادق هرگاه از ادای وظیفه و رسالت خویش فراغتی حاصل کرده، شرح درد مهجوری را در قالب الفاظ و کلمات موزون بر ورق‎پاره‌ای رقم زده است. او مقصودش شعر و شاعری نبود، بلکه شعر نیز جلوه‌ای از جلوه‌های روح بلند و متعالی او بود. شعر او به‌مثابت «أرحنا يا بلال» است. شعر او نجوای عاشقانه روح هیجان‎زده و بی‌تابی است که در خلوت تنهایی با به‌کارگیری کلمات، راز دل دردمند خویش را با محبوب بازگفته و با معبود به راز و نیاز پرداخته است.[۱]. آری شعر امام محصول حالت استغراق و مولود فنای در سبحات جلال و جمال حضرت حق است و نتیجه شهود لقای دلدار:

هر دم از روی تو نقشی زندم راه خیالبا که گویم که در این پرده چه‌ها می‌بینم
کس ندیدست ز مشک ختن و نافه چینآنچه من هر سحر از باد صبا می‌بینم

[۲].

در مقایسه این نسخه از کتاب با نسخه دیگری از دیوان امام که در سال 1383 به چاپ چهل‌ودوم رسیده و خوش‎نویسی اشعار آن به قلم جلیل رسولی است، می‌توان دریافت که نسخه حاضر برای مخاطب عام منتشر شده و فاقد ضمیمه تحقیقی است؛ محققین می‌توانند به نسخه مذکور که حاوی ضمیمه تحقیقی بیش از یک‎صد صفحه و مشتمل بر شرح مختصر اصطلاحات، فهرست اعلام و شناسنامه سروده‌هاست، مراجعه کنند[۳].

فهرست مندرجات در ابتدای کتاب ذکر شده است.

پانویس

  1. ر.ک: دیباچه، ص5
  2. ر.ک: همان، ص6
  3. ر.ک: خمینی، روح‎الله، ص439-317

منابع مقاله

  1. مقدمه و متن کتاب.
  2. خمینی، روح‎الله، دیوان امام: سروده‌های حضرت امام خمینی(س)، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، چاپ چهل‌ودوم، 1383.


وابسته‌ها

دیوان امام