بست‌نشینی مشروطه‌خواهان در سفارت انگلیس

بست‎نشینی مشروطه‎خواهان در سفارت انگلیس، اثر رسول جعفریان، کتابی است پیرامون بررسی تحولات یک ماهه تحصن مشروطه‎خواهان در سفارت انگلیس در جمادی‎الاولی و جمادی‎الثانی سال 1324ق.

‏بست‎نشینی مشروطه‎خواهان در سفارت انگلیس
بست‌نشینی مشروطه‌خواهان در سفارت انگلیس
پدیدآورانجعفریان، رسول (نویسنده)
عنوان‌های دیگربررسی تحولات يک ماهه تحصن مشروطه خواهان در سفارت انگليس در جمادي الاولي و جمادي الثاني سال 1324 قمری
ناشرموسسه مطالعات تاريخ معاصر ایران
مکان نشرایران - تهران
سال نشرمجلد1: 1378ش ,
شابک0964-6357-23-7
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره

ازآنجاکه این کتاب، پیش‎ازاین، با عنوان «بررسی و تحقیق در جنبش مشروطیت ایران» منتشر و کتاب‎شناسی شده است، در این نوشتار، به بررسی نسخه دیگری که تحت عنوان حاضر و با ویراستاری خانم پورحسینی به چاپ رسیده، پرداخته شده است.

در این نسخه، قدری از دشواری عبارات که به دلیل عدم رعایت برخی قواعد دستوری در چاپ پیشین وجود داشت، کاسته شده و عبارات، به‎صورت سلیس‎تر و روان‎تر، به‎کار برده شده است. به‎منظور آشنایی با سبک نوشتاری کتاب، به گوشه‌هایی از عبارت هر دو چاپ، اشاره می‌شود:

«بررسی و تحقیق در جنبش مشروطیت ایران»: فصل اول: مقدماتی در شناخت جنبش مشروطه:

  1. ‎علما و جنبش مشروطه:

باید بدون ابراز هیچ‎گونه تردیدی گفت: نقش اول و اساسی را در جنبش آزادی‌خواهانه و عدالت‎خواهانه مردم در مشروطه، علما برعهده داشتند. آنها با نفوذ روحانی خود در جامعه و سابقه‌ای که به دلیل همین نفوذ معنوی از آن برخوردار بودند، توانستند جنبشی را علیه حکومت ظالمانه قاجار به وجود آورند. آنچه که در اینجا اهمیت دارد این است که ببینیم علما به کدامین بخش از مشروطه تعلق دارند و آیا آنها مدافع چه کسی بوده و مبارزه‎شان با چه کسانی بود؟...»[۱].

«فصل اول: مقدماتی درباره شناخت جنبش مشروطه:

الف)- علما و جنبش مشروطه:

باید بدون ابراز هیچ‎گونه تردیدی گفت: نقش اول و اساسی در جنبش آزادی‌خواهانه و عدالت‎خواهانه مردم مسلمان ایران در مشروطه، از آن علمای دین بوده است. آنان با استفاده از نفوذ معنوی و روحانی خود در جامعه و پیشینه و پشتوانه‌ای که به دلیل همین نفوذ معنوی از آن برخوردار بودند، توانستند جنبشی را بر ضد استبداد قاجاری پدید آورند و مردم را به صحنه بکشانند. آنچه در اینجا اهمیت دارد، این است که ببینیم، علما به کدامین بخش از مشروطه تعلق دارند، مدافع چه جریانی بودند و مبارزه‎شان برای چه و با چه گروهی و به چه هدفی بوده است...»[۲].

فهرست مطالب در ابتدا و فهرست منابع و مآخذ، در انتهای کتاب آمده و در پاورقی‎ها، علاوه بر ذکر منابع، به توضیح برخی مطالب مربوط به متن، پرداخته شده است.

پانویس

  1. جعفریان، رسول، ص27
  2. متن کتاب، ص21

منابع مقاله

  1. مقدمه و متن کتاب.
  2. جعفریان، رسول، «بررسی و تحقیق در جنبش مشروطیت ایران؛ بررسی کامل ابعاد تحصن مشروطه‎خواهان در سفارت انگلیس»، انتشارات طوس قم، چاپ اول، 1369.

وابسته‌ها