نسفی، میمون بن محمد

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

میمون بن محمد نسفی (418 یا 438-508ق)، از فقیهان حنفی اهل سنت است که در کلام عقاید ماتریدی داشت. مهم‎ترین کتاب او «التمهيد في أصول الدين» است که در شرح عقاید اهل سنت و با تکیه بر کلام ماتریدی نوشته شده است.

میمون بن محمد نسفی
نام میمون بن محمد نسفی
نام‌های دیگر نسفي، ابو المعين ميمون بن محمد

م‍ي‍م‍ون‌ ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د بن‌ م‍ع‍ب‍د بن‌ م‍ک‍ح‍ول‌ اب‍و الم‍ع‍ي‍ن‌ ال‍نسفي‌ ال‍ح‍ن‍ف‍ي‌

نام پدر
متولد / 418ق
محل تولد
رحلت / 508ق
اساتید
برخی آثار


کد مؤلف AUTHORCODE07546AUTHORCODE

نام، کنیه، لقب

اسم کامل او میمون بن محمد بن محمد بن معتمد بن محمد بن مکحول نسفى و کنیه‎اش «ابوالمعین» است. برخی کنیه او را «معین‎الدین» گفته‎اند[۱]. او را با القاب «امام فاضل جامع الاصول»، «امام زاهد»، «فقیه حنفی» و «عالم بارع» یاد کرده‎اند. این لقب‎ها در مورد وی و خاندانش غریب نبود؛ چه، او در خاندانی پرورش یافت که به دانش و زهد و فضل شهره بودند و در فقه، به‎ویژه فقه ابوحنیفه، به آنان استناد می‎شد[۲].

تولد و وفات

درگذشت او در سال 508ق، اتفاق افتاد. به گزارش ابن قطلوبغا، نسفی در 25 ذی‎حجه این سال در هفتاد سالگی از دنیا رفت. جز خیرالدین زرکلی در «الأعلام» و رضا کحاله صاحب «معجم المؤلفين» کسی سال ولادت میمون بن محمد را ذکر نکرده است. زرکلی، به نقل از رضا کحاله، میلاد او را در سال 418ق، می‎داند، اما با محاسبه تاریخ دقیق وفات و میزان سنی که ابن قطلوبغا برایش ذکر کرده (70 سال)، او باید در 438 به دنیا آمده باشد (البته شاید زرکلی هنگام نقل از رضا کحاله در دیدن نقطه‎ها میان دو کلمه تسعین (90) و سبعین (70) اشتباه کرده و سن او را به‎جای 70 سال، 90 سال ذکر کرده است)[۳].

نسبت

همه تراجم‎نویسان، از وی با عنوان نسفی یاد کرده‎اند. نَسَفی، یعنی منسوب به نسف و «نسف» شهری است از شهرهای ماوراءالنهر؛ جایی میان رود جیحون و سمرقند در حوزه بخارا و بلخ. به‎هرحال نسف شهری عالم‎پرور بوده که از غنای فراوان طبیعی، علمی و مالی برخوردار بوده است[۴].

او را مکحولی نیز خوانده‎اند؛ همان طور که فرزندان و اجدادش را با این نسبت می‎خواندند؛ این نسبت به این دلیل است که نام جد بزرگ و سرسلسله آنان مکحول ابوالفضل نسفی بوده است که درباره‎اش گفته شده، راوی فقه ابوحنیفه به‎صورت مستقیم یا به‎واسطه ابوسلیمان جوزجانی بوده است[۵].

جایگاه علمی و اعتقادی

منشأ علمی ابوالمعین نسفی، خانواده وی بود؛ این خانواده در نشر علم و فقه، به‎ویژه فقه حنفی، بر همتایان خود برتری داشتند[۶]. بسیاری از اساتید خاندان نسفی و ماتریدی یکی بوده و از طرفی هم ابومنصور ماتریدی و ابوالمعین محمد بن مکحول نسفی هم‎عصر بوده‎اند؛ ازاین‎روی خاندان مکحولی و ماتریدی در عقیده به مذهب ماتریدی، به هم نزدیک شده‎اند. از پدر و جد میمون بن محمد، اطلاعات زیادی در دست نیست، ولی جد دوم وی اندکی بعد از 430ق، از دنیا رفته و ازآنجاکه ترجیحا میلاد ابوالمعین میان سال‎های 418 تا 438ق، بوده، باید روایت عقاید ماتریدی از طریق جدش «معتمد» از طریق پدر و جدش به او رسیده باشد[۷].

آثار

  1. كتاب التبصرة یا تبصرة الأدلة؛
  2. التمهيد لقواعد التوحيد؛
  3. بحر الكلام؛
  4. شرح الجامع الكبير شیبانى؛
  5. العمدة في أصول الدين؛
  6. إيضاح المحجة لكون العقل حجة؛
  7. العالم و المتعلم؛
  8. مناهج الأئمة[۸].

از میان این آثار، به‎جز «التبصرة» و «التمهيد لقواعد التوحيد» و «بحر الكلام»، همه در حکمِ مفقود، هستند. «بحر الكلام» و «التمهيد» به چاپ رسیده و «التبصرة» هنوز به‎صورت نسخه خطی باقی مانده است. به‎لحاظ اهمیت نیز «التبصرة» در جایگاه اول قرار دارد، سپس «التمهيد» است و پس از آن «بحر الكلام»[۹].

پانویس

  1. ر.ک: نسفی، مقدمه کتاب، ص2
  2. ر.ک: همان، ص3
  3. ر.ک: همان، ص6
  4. ر.ک: همان، ص3
  5. ر.ک: همان، ص4
  6. ر.ک: همان، ص4
  7. ر.ک: همان، ص4-6
  8. ر.ک: همان، ص6-7
  9. ر.ک: همان، ص7

منابع مقاله

نسفی، میمون بن محمد، «التمهيد في أصول الدين»، تحقیق قابیل عبدالحی، دارالثقافه، قاهره، 1407ق/1987م.