تثبيت دلائل النبوة

تثبيت دلائل النبوة، تألیف قاضى عبدالجبار، كتابى است كه در اثبات علائم نبوت پيامبر(ص) نگاشته شده است و با تحقیق عبدالکریم عثمان در بیروت به چاپ رسیده، بدون ترديد اثبات نبوت هر پيامبرى نيازمند دلائل قوى و مستحكمى است كه بتواند مردمان را اقناع كرده و به طاعت و فرمانبردارى از پيامبر وادارد.

تثبیت دلائل النبوة
تثبيت دلائل النبوة
پدیدآورانقاضی عبدالجبار بن احمد (نویسنده) عثمان، عبدالکریم (مصحح)
ناشردار المصطفی
مکان نشرقاهره - مصر
سال نشر1427 ق
چاپ1
موضوعمحمد(ص)، پیامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق. - سرگذشت‌نامه
زبانعربی
تعداد جلد2
کد کنگره
‏BP‎‏ ‎‏22‎‏/‎‏45‎‏ ‎‏/‎‏ق‎‏2‎‏ت‎‏2
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

این کتاب از منابع مهم اهل سنت درباره قرامطه است و معلومات مهمی درباره اختلاف بین حکومت فاطمی و قرامطه احساء ارائه می‌دهد، و از آنجا که مؤلف خود شاهد این وقایع تاریخی بوده بوده، اثر وی از درجه اهمیت بالایی برخوردار است.[۱]

ساختار

كتاب داراى دو جلد و شامل یک مقدمه، همراه با باب‌هاى متعددى مى‌باشد.

گزارش محتوا

در قرآن كريم از مجموعه‌اى از معجزات مادى و معنوى انبياء الهى كه در تثبيت نبوت خود از آن بهره برده‌اند، ياد شده و مهم‌ترين معجزۀ معنوى پيامبر(ص)، قرآن كريم معرفى شده است؛ معجزه‌اى كه ارتباطى سخت استوار با رسالت پيامبر(ص) دارد.

دربارۀ حقيقت اعجاز قرآن ميان علماء اختلاف نظر وجود دارد: برخى ساختار لفظى خارق‌العاده قرآن و بلاغت آن را وجه اعجاز قرآن دانسته، برخى أخبار غيبى موجود در قرآن را دليل اعجاز آن معرفى كرده‌اند و برخى وجوهى ديگر براى آن برشمرده‌اند.

كتاب حاضر به أخبار غيبى قرآن كريم به عنوان وجه اعجاز قرآن نظر دارد و در صدد اثبات نبوت پيامبر(ص) با استفاده از اخبار غيبى قرآن و أخبارى غيبى كه در سخنان خود رسول مكرم اسلام آمده، مى‌باشد.

البته نویسنده به معجزات حسّى كه در قرآن و سنت وارد شده نيز اعتقاد دارد؛ ولى أخبار غيبى قرآن و سنت را از مهم‌ترين علائم صدق نبوت پيامبر خاتم معرفى مى‌كند.

ناگفته نماند كه نویسنده به هنگام بحث از دلائل و نشانه‌هاى نبوت پيامبر، تنها به بيان دلائل اكتفاء نكرده، بلكه در موارد بسيارى به مباحثى كه به نظر وى ضرورى مى‌رسيده، و لو ارتباطى با موضوع مورد بحث نداشته باشد، مى‌پردازد.

از اين‌رو مى‌توان نظرگاه مؤلف را نسبت به اديان آسمانى و غير آسمانى، فلسفه يونان، فلاسفۀ اسلامى، روش باطنى‌گرى و... شناخت. در اين كتاب به بيان معجزاتى؛ چون: إسراء و معراج، خبر دادن پيامبر از پيروزى مؤمنان عليرغم ضعف قواى ايشان، شقّ القمر، پيروزى فارسیان بر روميان، عجز جنّ و انس از آوردن؛ همانند قرآن، إخبار پيامبر از غلبه دين اسلام بر ساير اديان، آيات الهى كه در نبرد بدر آشكار شد، داستان مباهله، خبرهايى كه ايشان درباره يهود دادند و غيره پرداخته شده است.

پانویس

منابع مقاله

  1. مقدمه و متن کتاب
  2. ضیایی، علی اکبر؛تحلیلی درباره منابع قرامطه، پایگاه مجلات تخصصی نور، مجله: کیهان اندیشه، فروردين و ارديبهشت 1371 - شماره 41 (8 صفحه - از 120 تا 127).