جامع الشتات

جامع الشتات، كتابى است به زبان عربى در موضوعات متفرق كلامى و فلسفى و...نوشته ملا محمداسماعيل خواجويى، از عالمان شيعى قرن دوازدهم هجرى.

جامع الشتات
جامع الشتات
پدیدآورانخواجویی، اسماعیل بن محمدحسین (نویسنده) رجایی، مهدی (محقق)
ناشر[بی نا]
مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
سال نشر1418 ق
چاپ1
موضوعاحادیث شیعه - قرن 12ق. اسلام - مسایل متفرقه
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏BP‎‏ ‎‏136‎‏ ‎‏/‎‏خ‎‏9‎‏ج‎‏2
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

ساختار

كتاب، مشتمل بر مقدمه‌اى به قلم محقق، آقاى سيد مهدى رجايى، مقدمه مؤلف و فاقد تبويب و تفصيل است.

گزارش محتوا

در اين كتاب، موضوعات و مطالب متعدد و متنوع فلسفى، كلامى، فقهى، حديثى، تاريخى و... مطرح گرديده است كه از آن جمله مى‌توان به موضوعات ذيل اشاره كرد:

  • مناقشه در كلام ابن سينا در مسئله امامت كه در فصل پنجم از مقاله دهم كتاب شفاء انعكاس يافته است. در اين فصل ابن سينا نظر خود را درباره تعيين خليفه و امام و وجوب فرمان‌بردارى از وى بيان كرده و مؤلف به نقد آن پرداخته است.
  • بيان حكم كسانى كه در عقيده امامت با اماميه مخالفت مى‌ورزند. در اين قسمت مؤلف اختلاف علماى شيعه را درباره كسانى كه در عقيده امامت با عقيده شيعه اختلاف نظر دارند، يادآور مى‌شود؛ برخى ايشان را كافر و برخى فاسق خوانده‌اند كه از نظر مؤلف قول به فسق ايشان از قوت بيشترى برخوردار است.

سپس به بيان اختلاف ديدگاه علماى شيعه درباره اينكه آيا اين گروه در عذاب جهنم جاودان خواهند بود يا اينكه سرانجام به بهشت درخواهند آمد و يا اينكه از جهنم خارج مى‌شوند اما در بهشت هم جاى نمى‌گيرند، بيان نموده است.

  • اعتقاد شيعه درباره رجعت. در اين جا مؤلف، ابتدا شبهه فخر رازى را كه با استناد به آيه شريفه«أَ لَمْ يَرَوْا كَمْ أَهْلَكْنا قَبْلَهُمْ مِنَ الْقُرُونِ أَنَّهُمْ إِلَيْهِمْ لا يَرْجِعُونَ»، رجعت را امرى باطل و مردود مى‌شمارد، مطرح كرده و سپس بدان پاسخ مى‌گويد.

بررسى آيه متعه؛ يعنى«فَمَا اسْتَمْتَعْتُمْ بِهِ مِنْهُنَّ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ فَرِيضَةً وَ لا جُناحَ عَلَيْكُمْ فِيما تَراضَيْتُمْ بِهِ مِنْ بَعْدِ الْفَرِيضَةِ»[۱]، بررسى حديث افك، بررسى درباره ابتلائات حضرت ايوب، تحقيق درباره ارواح بعد از جدايى از بدن و نيز آفرينش بهشت و جهنم، حيات افلاك، تلقين اموات، تجرد نفس و اعاده معدوم، تفسير آيه«انما المشركون نجس»، تحقيق منطقى در مسئله طلاق، بررسى معناى ملت، آفرينش حواء و....از جمله موضوعاتى است كه در اين كتاب بدانها پرداخته شده است.

وضعيت كتاب

كتاب، مشتمل بر پاورقى‌هايى به قلم محقق و فهرست مطالب مى‌باشد.

پانويس

  1. نساء24

منابع مقاله

  1. مقدمه مؤلف.
  2. متن كتاب.