أهل‌البيت عليهم‌السلام في المكتبة العربية‌

أهل البيت علیهم‌السلام في المکتبة العربية تألیف عبدالعزیز طباطبایی، از جمله آثار معاصر است که در آن مجموعه آثار مؤلفان غير شيعى درباره اهل‌بيت جمع‌آورى و کتاب‌شناسى شده است. مؤلف اين اثر كه از کتاب‌شناسان و فهرست نویسان مشهور در عصر حاضر است در مقدمه کتاب مى نویسد: اين مجموعه، منحصر به كتب عربى است چون اگر كتب فارسی و اردو و تركى و زبانهاى ديگر در اين موضوع جمع‌آورى شود فراوان خواهد بود. از سویى ديگر اين کتاب‌شناسى به كتبى پرداخته كه (تمام آن) اختصاص به اهل‌بيت دارند و اگر كتبى را كه بخشى از آنها به اين موضوع پرداخته، در نظر بگيريم باز هم فراوان خواهد شد. همه اين مطالب وقتى جالب تر است كه فشار مخالفان اهل‌بيت و اوضاع و شرايط سخت نسبت به ترویج و تبليغ زندگى آن بزرگان را در نظر بگيريم.

أهل البيت علیهم السلام في المکتبة العربية
أهل‌البيت عليهم‌السلام في المكتبة العربية‌
پدیدآورانمؤسسة آل البیت علیهم السلام لاحیاء التراث (اعداد) طباطبایی، عبدالعزیز (نویسنده)
ناشرموسسة آل البیت علیهم‌السلام لإحیاء التراث
مکان نشرقم - ایران
سال نشر1417 ق
چاپ1
شابک964-319-032-3
موضوعائمه اثناعشر - کتاب شناسى خاندان نبوت - کتاب‎شناسی
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏Z‎‏ ‎‏7835‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏5‎‏ط‎‏2‎‏ ‎‏1376
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

اين اثر به كتب شیعیان درباره اهل‌بيت نمى‌پردازد و محدود به زمان خاصى نيست. همچنين محدود به كتب چاپ شده نيست بلكه كتبى را كه در فهرست‌هاى مختلف آمده معرفى كرده است.

روش تأليف

به دليل تبحّرى كه مؤلف اين کتاب علامه عبدالعزيز طباطبائى در موضوع کتاب‌شناسى و نسخه شناسى دارد، ضمن معرفى آثار به نسخه‌هاى موجود آنها در کتابخانه‌هاى جهان هم اشاره مى‌كند.

ترتيب معرفى كتب در اين اثر، بر اساس نام الفبايى کتاب‌هاست و پس از آن نام و نسب مؤلف و گاه معرفى اجمالى او را در پى آورده است.

اين کتاب پيش تر به صورت مقالاتى پيوسته در مجله تراثنا منتشر شده و بعد از درگذشت نویسنده آن، به صورت کتاب منتشر شد.

معرفى مؤلفان گاه به شرح حال مفصل آنان تبديل شده است مثلاً به مناسبت معرفى کتاب مناقب اميرالمؤمنين نوشته اعمش كه آلوسى از آن خبر داده، صفحات زيادى را به شرح حال اعمش اختصاص داده است. همچنين در مواردى به ديگر آثار يك مؤلف اشاره مى‌كند.

معرفى نسخه‌هاى خطى يك اثر كه اين کتابشناس بزرگ به آنها اشاره كرده برای تحقيق و تصحيح آثار و مراجعه محققان سودمند خواهد بود.

منابعى كه مؤلف در معرفى آثار مربوط به اهل‌بيت از آنها استفاده كرده است متعددند. به گفته خود وى در مقدمه، اين کتاب‌ها را در طول مطالعاتش از قديم جمع‌آورى كرده و ظاهراً در صدد بيان معرفى منابع در پایان اثر نبوده است بخصوص كه اين کتاب پس از درگذشت مؤلف سامان يافته است.

بنابر اين منابع اين اثر عبارتند از کتاب‌هاى متعددى كه مؤلف نام آنها را هنگام معرفى هر اثر ذكر كرده است.