إشارات المرام من عبارات الإمام

إشارات المرام من عبارات الإمام، اثر کمال‎الدین احمد بیاضی حنفی، شرحی است بر کتاب «الأصول المنيفة للإمام أبي‎حنيفة»، نوشته خود شارح.

إشارات المرام من عبارات الإمام
إشارات المرام من عبارات الإمام
پدیدآورانبياضي، احمد بن حسن (نويسنده) عبدالرزاق، يوسف (محقق)
عنوان‌های دیگرالاصول المنيفة للامام أبي‌حنيفة. شرح
ناشرشرکة مکتبة و مطبعة مصطفي البابي الحلبي و اولاده
مکان نشرمصر - قاهره
چاپ1
موضوعکلام اشعري کلام اهل سنت - قرن 11ق.
زبانعربي
تعداد جلد1
کد کنگره
‏‎‏BP‎‏ ‎‏205‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏ب‎‏9‎‏الف‎‏5*

نویسنده در ابتدا، کتاب «الأصول المنيفة للإمام أبي‎حنيفة» که متنی متین، در بیان اعتقادات اهل سنت می‎باشد را به نگارش درآورده و در آن، به جمع‎آوری نصوص ابوحنیفه در رساله‎هایش درباره اعتقاد اهل حق، با ترتیبی بدیع و جامع و مشتمل بر عین الفاظ ابوحنیفه، پرداخته و سپس شرحی مفصل و مکفی در تحقیق مسائل و تدقیق دلایل و ازاله شبهات و حل معضلات، پیرامون آن ذکر کرده است[۱].

نکته قابل توجه در اثر حاضر، آن است که مسائل و مطالب ابوحنیفه در رسائل مزبور، بر طبق نظم خاصی نبوده، بلکه تمامی آنها، به‎صورت املا بر اصحاب و یاران خویش مطابق پرسش‎هایی که بدون هیچ هماهنگی از وی می‎شده، بوده است و شارح آنها را از کتاب‎هایی که وی بر اصحاب خویش املا نموده، همچون: «الفقه الأكبر»، «الرسالة»، «الفقه الأبسط» و «العالم و الوصية»، به روایت امام حماد بن ابی‎حنیفه و ابویوسف انصاری و ابومطیع حکم بن عبدالله بلخی و ابومقاتل حفص بن سلم سمرقندی، جمع‎آوری کرده و بر اساس ترتیب فنی و مرسوم در کتب کلام، بدون تصرف در اصل عبارات، در سه باب، به‎ترتیب زیر، مرتب و منسجم نموده است:

  1. وجوب معرفت خداوند به‎واسطه استدلال؛
  2. بیان صفات ذاتیه؛

بیان صفات فعلیه[۲].

کتاب با تحقیق و تصحیح یوسف عبدالرزاق، چاپ شده است. در ابتدای کتاب، دو مقدمه از محمد زاهد کوثری و محقق، افزوده شده است. در مقدمه نخست، به موضوع کتاب و اهمیت آن اشاره گردیده است[۳].

در مقدمه محقق، ضمن اشاره به اهمیت علم کلام، به توضیح نکاتی پیرامون کتاب پرداخته شده و سپس، اقدامات تحقیقی صورت‎گرفته در آن، ذکر شده است که از جمله آنها عبارتند از: تحقیق نصوص کتاب و ضبط آن به‎صورت تام و دقیق و مقابله نصوص با نسخ خطی معتبر. در ادامه مقدمه، به بیان فضایل ابوحنیفه و زندگی‎نامه شارح پرداخته شده است[۴].

فهرست مطالب در انتهای کتاب آمده و در پاورقی‎ها، علاوه بر ذکر منابع و اشاره به اختلاف نسخ، به توضیح برخی از مطالب متن، پرداخته شده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه محمد زاهد کوثری، ص8
  2. ر.ک: همان و متن کتاب
  3. ر.ک: مقدمه اول، ص3-‎9
  4. ر.ک: مقدمه دوم، ص10-‎17

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها