تقوی و اخلاق قرآنی

تقوى و اخلاق قرآنى اثر سيد محسن موسوى تبريزى، نگارش درس اخلاق‌هاى ايشان با محوريت تقوا بر اساس آيات و روايات است.

تقوی و اخلاق قرآنی
تقوی و اخلاق قرآنی
پدیدآورانموسوی تبریزی، محسن (نويسنده)
عنوان‌های دیگرانسان ساخته اخلاق خویش
ناشرنور علی نور
مکان نشرقم - ایران
سال نشر1388 ش
چاپ1
شابک978-964-8016-01-7
موضوعاحادیث اخلاقی - قرن 14

اخلاق اسلامی

تقوا
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏BP‎‏ ‎‏247‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏8‎‏ت‎‏7
نورلایبمطالعه و دانلود pdf


ساختار

كتاب شامل مقدمه‌اى از مؤلف و دو بخش است: در بخش اول با عنوان اخلاق و تقوى مباحث مختلف اخلاقى، بدون دسته‌بندى خاصى ارائه شده است. در بخش دوم نيز تحت عنوان معارفى از قرآن و صحيفه به دو موضوع امتحان الهى و نيايش در صحيفه سجاديه پرداخته شده است.

گزارش محتوا

نويسنده در مقدمه متذكر شده كه آنچه كه مطرح مى‌شود صرفاً آيات قرآن و كلمات نورانى رسول خدا(ص) و ائمه اطهار(ع) و شرح و تفسير آنهاست. وى چنين تعليل مى‌آورد: چون در وجود ما آن شايستگى نيست كه اين‌گونه سفارش و توصيه‌ها را از خود بگوييم و از قلب ما برخواسته باشد و در قلب پاك شما پياده شود، ما فقط واسطه‌اى خواهيم بود كه آن كلمات را براى شما نقل كنيم (مقدمه، ص11).

نويسنده در بخش اول كتاب به تعريف لغوى اخلاق پرداخته و هدف بعثت انبياء الهى را بيان مى‌كند. وى اشاره مى‌كند كه اخلاق يكى از اساسى‌ترين اركان اسلام و از جمله اساسى‌ترين اركان ايمان و از پايه‌هاى كمال انسان به حساب مى‌آيد و انسان ساخته اخلاق خويش است تا آن‌جا كه خداوند متعال در قرآن، پيامبر خاتم را از اين طريق، يعنى از بعد اخلاقى، مورد عنايت قرار داده و تمجيد كرده است (متن كتاب، ص15-16).

وى در ادامه بحث، تقوى را محور اعمال بيان نموده و خاطر نشان مى‌كند اساس مقبوليت و ارزش عمل، تقوا و كيفيت آن است و كميت عمل مبناى ارزش و ارتقاء آن نخواهد بود. وى در رابطه با تقوا از قول امام صادق(ع) مى‌فرمايد: «اگر خداوند كسى را از ذلت معصيت به عزت تقوا برساند، خداوند متعال آن شخص را بدون مال غنى مى‌كند، بدون اطرافيان عزيزش مى‌كند و خدا مأنوسش مى‌شود» (همان، ص41).

نويسنده اهداف اخلاق را حول سه محور: 1. هدف دنيوى، 2. هدف اخروى و 3. هدف الاهى بيان كرده و به توضيح و تفصيل آن پرداخته است (همان، ص227).

بخش دوم كتاب با اين مطلب آغاز شده كه از جمله موضوعاتى كه در اخلاق و رفتار انسان تأثيرگذار است توجه به امتحان الهى است. با امتحان، درجه ايمان انسان‌ها مشخص مى‌شود و سبب تكامل ايمانى خود انسان مى‌شود. خداوند تنها انسانهاى عادى را مورد امتحان قرار نمى دهد بلكه معصومين را براى بخشيدن درجات والاتر به آنها مورد آزمايش قرار مى‌دهد. انسانهاى مؤمن هر لحظه در حال امتحان هستند منتها امتحان ضعيف و قوى و گاهى دچار امتحانات بزرگى از جمله هجرت وايثار و ثروت هستند و گاهى حتى باخوشحالى و مانند آن امتحان مى‌شوند (همان، ص339-353).

درباره صحيفه سجاديه امام سجاد(ع) و نيايش چنين مى‌خوانيم كه امام سجاد(ع) معارف بلند را در قالب دعا و نيايش براى ساختن انسانها و جامعه انسانى از خود به يادگار گذاشته است (همان، ص369).

نويسنده درباره درس‌هايى كه از صحيفه مى‌توان گرفت خاطر نشان مى‌كند: درس ديگرى كه از صحيفه مى‌توانيم بياموزيم بر دو فقره است، فقره اول سخن از عفو و گذشت در مقابل بدى ديگران است چراكه يكى از كمالات انسانى «گذشت» است و طبق بيانات قرآنى خداوند «محسنين» و مؤمنين را دوست دارد و گناهانشان را مى‌بخشد؛ يعنى كسانى كه از مردم مى‌گذرند و غضب خود را كنترل، و كظم‌غيض مى‌كنند. اما گروهى هستند كه از كار خطايشان نبايد گذشت زيرا بدى آنها خسارت جبران‌ناپذيرى به فرد يا جامعه مى‌زند و در مقابل كردارشان بايد قانونى و شرعى مجازات شوند و عفو در مقابل آنان عفو زيان‌بار است و باعث سوء استفاده افراد فرومايه مى‌گردد (همان، ص400-412).

در باب فرقه دوم سخن از رفع حاجت نيازمندان است. رفع حاجت مى‌تواند انفاق يا ايثار از بعد سياسى، علمى، مادى و... باشد. انسان درصورتى‌كه قسمتى از مالش را به نيازمند بدهد نوعى انفاق است و زمانى كه بخش عمده‌اى يا تمامى مالش را در راه خدا ببخشد ايثار مى‌گويند؛ يعنى ديگرى را بر خودش مقدم داشته و از مال و جان و حتى از آبرويش براى حفظ اسلام مى‌گذرد تا به مقام ابرار و مقربين مى‌رسد (همان، ص412-416).

در فرازى ديگر به اظهار توبه و مفهوم آن مى‌پردازد كه توبه يكى از مفاهيم قرآنى است و از درهاى رحمت الاهى است كه به‌روى بندگان باز است. توبه راه بازگشت از خطا در مورد تخلفات الاهى و نه تعدى به حقوق انسانهاست. توبه واقعى «توبه نصوح» است كه انسان به لغزش‌هاى قبلى خودش پى برده و معرفت پيدا كرده و به ضعف‌هاى خودش در پيشگاه الاهى اعتراف و احساس نياز كند. بهترين راه جذب رحمت الاهى، اعتراف است؛ همانگونه كه خداوند كريم مى‌فرمايد: «كسى كه توبه راستين كند و واقعاً پشيمان شود، خداوند توبه‌اش را قبول و بدى‌هايش را به خوبى تبديل مى‌كند» (همان، ص439-441).

وضعيت كتاب

فهرست مطالب كتاب و فهرست آيات و احاديث در پايان كتاب آمده است.

آدرس آيات، روايات و برخى توضيحات نويسنده در پاورقى‌هاى كتاب ذكر شده است.

منابع مقاله

مقدمه و متن كتاب.