روملو، حسن

حسن بيك روملو، در سال 937ق كه سال هفتم سلطنت شاه طهماسب صفوى است، در شهر قم متولد شد. وى نبيره امير سلطان روملو بوده و از همان اوايل نوجوانى به خدمت شاه طهماسب درآمده است. او در آن هنگام يازده سال پيش نداشته و تا سال 980ق، جمعا به مدت سى و دو سال در التزام ركاب شاهان صفوى بوده است.

روملو، حسن
نام روملو، حسن
نام های دیگر حسن بیگ روملو

حسن روملو

نام پدر
متولد
محل تولد
رحلت 985 هـ.ق
اساتید
برخی آثار
کد مؤلف AUTHORCODE2118AUTHORCODE


وى از كودكى شناخته شده و صاحب مال و مكنتى خانوادگى بوده كه آن نيز به لطف وابستگى نسبى او به امير سلطان روملوا است كه از سرداران مشهور قزلباش در دوره اسماعيل و طهماسب مى‌باشد.

در هنگامى كه وى رسما به ملازمان و لشكريان شاه طهماسب پيوسته، در جنگ‌ها به همراهى ديگر قورچيان شركت نموده و به شجاعت خود اذعان مى‌كند.

از آن چه وى درباره خود گفته است، مى‌توان به اهميت شخصيت او در زمان شاه طهماسب تا هنگام سلطنت سلطان محمد خدابنده پى‌برد، گر چه پس از اين زمان، ديگر از وى نشانى نيست و هيچ كدام از مورخان بعدى كه از كتاب وى استفاده نموده و نام او را ذكر كرده‌اند، از سرنوشت وى اطلاعى به دست نمى‌دهند و معلوم نيست كه پس از سال 985ق كه كتاب وى به پايان رسيده و عمر او به پنجاه و پنج رسيده بود، به ناگهان چه فرجامى داشته است.

دكتر نوايى، مصحح تنها كتاب او به نام «احسن التواريخ»، معتقد است كه شايد وى در انقلابات خونين پس از اسماعيل دوم و روى كار آمدن سلطان محمد خدابنده، به جهت تلاش در تحكيم قدرت اسماعيل دوم از بين رفته باشد و آن چه اين ظن را تقويت مى‌كند، منازعات فراوان استاجلوها و روملوها، در دوره پس از مرگ اسماعيل اول تا روى كار آمدن محمد خدابنده و پس از آن است كه نويسنده، قاعدتا نمى‌توانسته از عرصه آن درگيرى‌ها بركنار بماند.

اطلاع ديگرى از زندگى وى در كتب تاريخى وجود ندارد.

منابع مقاله

مقدمه كتاب «احسن التواريخ».


وابسته‌ها

أحسن التواریخ