موسوعة طب الأئمة علیهم‌السلام

موسوعة طب الأئمة علیهم السلام
نام کتاب موسوعة طب الأئمة علیهم السلام
نام های دیگر کتاب
پدیدآورندگان انصاری، باسم (نويسنده)
زبان عربی
کد کنگره ‏BP‎‏ ‎‏232‎‏/‎‏6‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏8‎‏الف‎‏8‎‏*
موضوع اسلام و بهداشت

پزشکی - احادیث

پزشکی اسلامی

ناشر دار المرتضی
مکان نشر بیروت - لبنان
سال نشر 1428 هـ.ق یا 2007 م
کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE12468AUTOMATIONCODE


معرفى اجمالى

«موسوعة طب الائمه (عليهم‌السلام)» از جمله نگاشته‌هاى مفصل پيرامون طب روايى شيعى است كه توسط آقاى باسم انصارى به رشته تحرير درآمده و در 25 ذى‌القعده سال 1419ق به اتمام رسيده است.

مؤلف در مقدمه با اشاره به مقام گرامى پيامبر اكرم(ص) و ائمه معصومين(ع) و علم الهى آنها در علوم و فنون به اهتمام آنها به علم طب اشاره و نگاشته‌اش را در برگيرنده گوشه‌اى از علوم و معارف اهل بيت(ع) پيرامون دانش طب مى‌داند. (موسوعة طب الائمه، ج1، ص7-8)

ساختار

كتاب بر اساس حروف الفبا تدوين شده است كه جلد اول آن از حرف الف آغاز شده و با حرف راء پايان مى‌پذيرد و بقيه حروف در جلد دوم آمده است. مطلب هر حرف تحت عنوان باب آمده بنابراين اين اثر داراى 28 باب است.

مؤلف در نگارش اين اثر علاوه بر مراجعه به منابع روايى به منابع پزشكى جديد نيز مراجعه نموده و نمونه‌هايى از تحقيقات جديد را نيز در اين اثر گزارش نموده است. (رك موسوعة طب الائمه عليهم‌السلام، ج1، ص 27 و 77 و 90 و 128).

گزارش محتوا

مؤلف در اين اثر موضوعات طبى را از جمله داروها، بيمارى‌ها، شيوه‌هاى درمان را به ترتيب حروف الفبا پشت سرهم به تحرير درآورده است. در اين ميان رساله‌هاى حديثى را نيز در ميان بعضى از حروف گنجانده است كه رساله اهليلجة امام صادق(ع) در حرف الف، رساله توحيد مفصل در حرف تاء، رساله ذهبيه امام رضا(ع) در حرف ذال از آن جمله‌اند.

مؤلف شيوه تدوين و خصوصيات اثرش را چنين برمى‌شمرد:

1. اهم مراحل تأليف اين كتاب جمع‌آورى و تصنيف احاديث است بدون آن‌كه تحقيقى در اسانيد روايات داشته باشيم، چرا كه اين تحقيقى مفصل و طولانى مى‌طلبد كه از حوصله اين مجال خارج است.

2. در اين اثر خصوصيات نباتات و گياهان و فوائد طبى وارد شده در احاديث جمع‌آورى شده است. البته بايد توجه داشت كه بعضى از احاديث نياز به تحقيق و پژوهش گسترده دارد.

3. در كنار احاديث طبى معصومين(ع) مطالبى از طب جديد را براى تأييد آورده‌ايم تا قيمت علمى احاديث معلوم شود. البته مؤلف يك توصيه نيز دارد و آن اين‌كه در مراجعه به احاديث بايد به جهت و شرائط صدور احاديث را در نظر داشت چرا كه بسيارى از احاديث در شرائط خاص و براى افراد خاص صادر شده است.

وضعيت كتاب

فهرست مطالب هر يك از مجلدات در انتهاى همان جلد آمده است. همچنين در پايان جلد دوم فهرست مصادر و منابع آمده است.

منابع مقاله

مقدمه و متن كتاب


پیوندها