نفیسی، علی‌اکبر

نفیسی، علی‎ اکبر
نام نفیسی، علی‎ اکبر
نام های دیگر ناظم الاطباء
نام پدر
متولد 1263 هـ.ش
محل تولد
رحلت 1342 هـ.ش
اساتید
برخی آثار
کد مولف AUTHORCODE1097AUTHORCODE

ولادت

ميرزا على‌اكبر خان ناظم الاطباء، فرزند محمدحسن، ملقب به «على‌اكبر نفيسى» و معروف به «ناظم الاطباء»، از پزشكان مشهور و دانشمند اواخر دوره قاجاريه است كه سال 1263ق، در کرمان به دنيا آمد.

کسب علم و دانش

تحصيلات مقدماتى را در همان شهر به پايان رساند، سپس به فراگرفتن حكمت الهى و فلسفه پرداخت و در دارالفنون تهران كه تازه تأسيس شده بود، به تحصيل طب پرداخت. در سال 1289 از آن مدرسه فارغ‌التحصيل شد و به تأسيس بيمارستان دولتى به سبك بيمارستان‌هاى اروپا از طرف ناصرالدين شاه مأمور شد و خود رياست آن را به عهده گرفت و تا سال 1298 در اين سمت باقى بود. او پس از كناره‌گيرى از رياست بيمارستان دولتى در سال 1298ق، با ميرزا حسين خان مشير الدوله به مشهد رفت و در آنجا بيمارستان رضوى را، از موقوفات آستان قدس رضوى، بنيان نهاد و آن دومين بيمارستان به روش اروپايى در ايران بود.

مدتى هم به قمشه و نواحى بختيار، سفر كرد و بعد از 2 سال، مجددا به تهران برگشت و مشغول طبابت عمومى و وظايف محوله‌اش شد. سال 1310 كه بيمارى «وبا» شيوع پيدا كرد و اكثر پزشكان فرار كرده بودند، او با كمال شهامت در تهران ماند و صميمانه به كار مداواى بيماران پرداخت؛ از همين رو، مورد توجه شاهانه واقع شد و در اثر امانت و صداقتش، جزو اطباى دربار و نتيجتا طبيب مخصوص اندرون شاه شد كه تا سال 1328ق، در همين مقام بود. على‌اكبر نفيسى، سال 1342ق، در سن 79 سالگى از دنيا رفت.

آثار

  1. فرهنگ نفيسى (مهم‌ترين تأليف نفيسى است كه بيست و پنج سال عمر خود را صرف آن كرد)؛
  2. پزشكى‌نامه، در علم تراپوتيك (داروشناسى)؛
  3. كتابى در علم تشريح؛
  4. كتابى در پاتولوژى و كلينيك جراحى؛
  5. رساله‌اى در فيزيك؛
  6. رساله‌اى در جراحى؛
  7. رساله‌اى در تراپوتيك؛
  8. كتاب مذاكرات؛
  9. نامه زبان‌آموز؛
  10. كتاب تعليمات ابتدايى (كه چندين سال از كتب درسى سال اول و دوم مدارس بود)؛
  11. دستور زبان فارسى.


وابسته‌ها

فرهنگ نفیسی

پزشکی نامه