صفار، حسن‌ موسی

شیخ حسن موسی صفار از متفکران شیعی معاصر است که توانسته در جامعه وهابیت‌زده و ضد شیعی عربستان سعودی، بسیاری از فعالیت‌های علمی، فرهنگی، اجتماعی را سامان داده و جوانان بسیاری را در این راه تربیت نماید.

حسن موسی صفار
نام حسن موسی صفار
نام های دیگر ح‍س‍ن‌ ال‍ص‍ف‍ار

ح‍س‍ن‌ ص‍ف‍ار

ح‍س‍ن‌ م‍وس‍ي‌ ص‍ف‍ار

م‍وس‍ي‌ ص‍ف‍ار، ح‍س‍ن‌

نام پدر
متولد / 1956م
محل تولد
رحلت
اساتید
برخی آثار

‏السلفيون و الشيعه نحو علاقه افضل

‏المراه العظيمه : قراءه في حياه السيده زينب بنت علي عليهم السلام

‏کيف نقهر الخوف


کد مولف AUTHORCODE13909AUTHORCODE

تولد

وی در سال ۱۳۷۷ق برابر با ۱۹۵۹م در شهر قطیف به دنیا آمد؛ جد پدری و مادری و نیز بعضی از عموها، نزدیکان و حتی پدر وی عالم دینی و خطیب بودند.

تحصیلات

او دوران ابتدایی را در مدرسه زین‌العابدین و بخشی از دوران متوسطه را در مدرسه الامین شهر قطیف به پایان رساند. سپس به عراق رفت تا دروس حوزوی را بیاموزد. ایشان در سال ۱۳۹۱ق عازم نجف شد و در آنجا به‌طور مستقیم با شخصیت‌های علمی و ادبی همچون اسد حیدر، شیخ باقر شریف‌القرشی، دکتر شیخ احمد وائلی و نیز رویکردهایی مانند سرمایه‌داری، درگیری با بعثی‌ها و قومیت‌طلبی آشنا شد.

مهاجرت به شهر قم، کویت و قطیف

وی پس از نامساعد شدن اوضاع عراق به حوزه علمیه قم رفت و یک‌سال در آنجا ماند و پس‌ازآن در سال ۱۳۹۴ق رهسپار کویت شد و سه سال در آنجا زیست؛ سپس به قطیف بازگشت و به تلاش جدی و تربیتی در میان طبقات جوان و فعالیت فرهنگی در میان طبقات اجتماعی اقدام کرد.

شیخ صفار تا عاشورای سال ۱۴۰۰ق در قطیف ماند و سپس به دنبال ماجراهایی که در ایام عاشورا در قطیف رخ داد، به ایران آمد وی پس از مدتی به سوریه رفت و مدت شش سال نیز در آنجا زندگی کرد.

او و یارانش به تربیت کادرهای فکری، سیاسی، مدیریتی، فعالیت اطلاع‌رسانی و فرهنگی با نشر کتاب‌ها، مجله‌ها، بیان احادیث، جلسات و... اقدام نمود.

آثار

کتاب‌های وی عبارت‌اند از:

  1. کثرت‌گرایی و آزادی در اسلام؛
  2. فرهنگ تسامح و اختلاف؛
  3. شیخ علی البلادی، مطالعه در شخصیت و تاریخ؛
  4. بزرگ زن، مطالعه در زندگی حضرت زینب؛
  5. تنوع و همزیستی؛
  6. علمای دین وظایف و نقش آنان؛
  7. گفت‌وگوهایی در باب مذهب، فرهنگ و اجتماع؛
  8. شخصیت زن در دیدگاه اسلام و واقعیت مسلمانان؛
  9. گفت‌وگو با روی باز؛
  10. فقه خانواده، پژوهش در فقه تطبیقی و اجتماع؛
  11. گفتمان اسلامی و حقوق بشر؛
  12. شیعیان و سلفی‌ها به‌سوی روابطی بهتر؛
  13. مذهب و وطن،گفت‌وگوهای صریح؛
  14. صلح اجتماعی و حفاظت از اجزای آن؛
  15. سیاست نبوی و دولت بدون خشونت.

وی همچنین مقاله‌های متعددی در بسیاری از مطبوعات و مجلات منطقه‌ای و جهانی دارد و در ده‌ها اجلاس بین‌المللی در تمامی قاره‌ها شرکت نموده است.

فعالیت‌ها

او عضو هیئت‌علمی مجله کلمه و مجله آگاهی معاصر و شورای عمومی مجمع تقریب بین مذاهب اسلامی است و همچنین مسئولیت مؤسسات متعدد فرهنگی و اجتماعی، که به‌وسیله خودش تأسیس شده است، را نیز برعهده دارد[۱].

پانویس

  1. نشریه زمانه، ص88 و 89

منابع مقاله

نشریه زمانه، خرداد و تیر 1389، دوره جدید، شماره 88 و 89 از صفحه 120 تا 121 درج در پایگاه مجلات تخصصی نور (نورمگز) به آدرس: http://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/725763