سلطان‌الواعظین، سید محمد


سيد محمد سلطان الواعظين شيرازى در 1314 ه‍.ق در تهران ديده به جهان گشود.

سلطان الواعظین، محمد
نام سلطان الواعظین، محمد
نام های دیگر س‍ل‍طان ‌ال‍واع‍ظی‍ن‌ ش‍ی‍رازی‌

م‍وس‍وی‌ ش‍ی‍رازی‌، م‍ح‍م‍د

نام پدر
متولد 1276 هـ.ش یا 1897 م
محل تولد
رحلت 1350 هـ.ش یا 1391 هـ.ق یا 1971 م
اساتید
برخی آثار
کد مؤلف AUTHORCODE1821AUTHORCODE

وى فرزند اشرف الواعظين حاج على اكبر بود.خانوادۀ وى از مهمترين و معتبرترين سادات ايران به شمار مى‌رود.نسب شريف وى با 25 واسطه به موسى بن جعفر عليه السلام مى‌رسد.

سيد محمد مقدمات را در تهران فراگرفت، سپس در 12 سالگى به همراه پدرش به عراق رفت و مدت دو سال در كربلا، سطوح متوسطه را خواند.سپس در خدمت پدر به کرمانشاه عزيمت نمود و به تبليغ شريعت پرداخت.

سيد محمد پس از تكميل علم و كمال خويش به كشورهاى عراق، سوريه،فلسطين، اردن، مصر و هندوستان مسافرت نمود و با گروه‌هاى بسيارى از يهوديان، مسيحيان، برهمائيان و مسلمانان اهل سنت و...مناظرات مذهبى و دينى داشت.

مرحوم سلطان الواعظين در ربيع الاول سال 1345 ه‍.ق در حالى كه بيش از سى سال نداشت، بعد از تشرف به حج از راه دريا به كراچى و ديگر شهرهاى مهمّ هند و پاكستان رفته و بنابه درخواست دوستان خود و با توجه به شهرتى كه داشت،جلسات مناظره متعددى با علماى هند و ساير علماى مذاهب اسلامى برگزار نمود.از جملۀ آنها جلسه‌اى بود، كه در حضور گاندى، رهبر فقيد هند، برگزار شده و با پيروزى و غلبه سلطان الواعظين بر طرف‌هاى مناظره همراه بوده است.

در شعبان همان سال هم به دعوت سيد عنايت عليشاه نقوى، مدير هفته‌نامۀ «درّ نجف» و محمد سرور خان از بانفوذترين خاندان قزلباش پاكستان براى اجراى تنها برنامۀ سخنرانى‌عمومى خود به زبان فارسى در هند به سيالكوت و از آنجا به پيشاور پاكستان مى‌رود جلسات سخنرانى، عصرها در امام‌باره(حسينيه) مرحوم عادل بيك رسالدار با موضوع اثبات امامت برگزار مى‌شد.

روزى دو نفر از روحانيان اهل سنت كابل به نامهاى حافظ محمد رشيد و شيخ عبدالسلام به ملاقات ايشان آمده و تا ده شب مشغول مناظره مى‌شوند.اين مناظرات با حضور چهار نفر خبرنگار و حدود دويست مستمع شيعه و سنّى اهميتى يافته و گزارش آن هر روز صبح در جرايد منتشر مى‌گرديد.

بعدها خود سلطان الواعظين از روى گزارشهاى چاپ‌شده در جرايد، اين مناظرات را در كتابى به نام «شبهاى پيشاور» مرتب و چاپ كرد.

اساتيد

از اساتيد ايشان مى‌توان به پدر بزرگوارشان حاج على اكبر، آيت‌اللّه فاضل مرندى، آيت‌اللّه شهرستانى، حاج شيخ عبدالكريم حائرى، آيت‌اللّه سيد محمد حجّت، آيت‌اللّه سيد محمد تقى خوانسارى، آيت‌اللّه ميرزا محمد على شاه‌آبادى و...

آثار

از جمله آثار ايشان مى‌توان به:شبهاى پيشاور،گروه رستگاران،صد مقاله سلطانى(كه همگى به چاپ رسيده‌اند)و نيز آثار چاپ‌نشده‌اى چون:معراجيه، راه سعادت، حكمت الهى و...اشاره كرد.

مرحوم سلطان الواعظين سرانجام در بيستم شعبان 1319 ه‍.ق در 75 سالگى در تهران درگذشت.


وابسته‌ها

شبهای پیشاور در دفاع از حریم تشیع / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

لیالی بیشاور / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

الفرقه الناجیه (مناظرات و مراسلات فی العقائد و التاریخ عن سبب افتراق المسلمین الی 73 فرقه) / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

صد مقاله سلطاني (راهنمای يهود و نصاری و مسلمين در معرفت توریة و انجيل و قرآن مجيد) / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

گروه رستگاران / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

شبهای پیشاور / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

شبهای پیشاور / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

شبهای پیشاور در دفاع از حریم تشیع / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده