ابوحاتم رازی، احمد بن حمدان

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


«ابو حاتم رازى، احمد بن حمدان بن احمد» متوفاى 322 ق، از متفكران، مصنفان و داعيان بزرگ اسماعيلى ايران. اطلاعات ما از زندگى ابو حاتم اندك است.

ابو حاتم رازی، احمد بن حمدان
نام ابو حاتم رازی، احمد بن حمدان
نام های دیگر رازی، ابو حاتم احمد بن حمدان
نام پدر
متولد
محل تولد
رحلت 322 هـ.ق
اساتید
برخی آثار
کد مولف AUTHORCODE1547AUTHORCODE

دربارۀ ايرانى بودن او نيز اختلاف است. اما فرض ايرانى بودن او أقرب به صحت است. خود ابو حاتم اعتراف ضمنى دارد به اينكه با زبان فارسى پرورش يافته و سرشته شده است. از زندگى او پيش از پيوستنش به دعوت اسماعيلى نيز اطلاع چندانى در دست نيست فقط اين احتمال هست كه در مدرسۀ دعات يمن تعليم ديده و از آنجا به رى گسيل شده باشد. وى گفتارى شيرين و كلامى بليغ داشت كه توانست امرا و عامه مردم را به مذهب خود جلب كند. ابو حاتم در علم لغت و شعر و حديث دستى داشت.

مقام علمى او در حدّى بود كه مأموريت اصلاح خطاها و برقرارى سازش و هماهنگى ميان معتقدات جوامع مختلف اسماعيلى (در بخشى از ايران) به او واگذار شد.

ابو حاتم با تأليفات خويش به دفاع از مذهب اسماعيليه برخاست تا جايى كه وى را با دو تن از يارانش، ابو يعقوب سجستانى و محمد بن احمد نسفى، از اساطين دعوت اسماعيلى شمرده‌اند كه كوششهايشان اثر ملموسى در نشر فرهنگ اسماعيلى و فلسفه جديد آن داشته است. مناظراتى بين او و محمد بن زكرياى رازى در حضور مرداويج صورت گرفت كه در مكتب اسماعيلى از لحاظ اثرى كه بر متفكران بعدى داشت، اهميت ويژه‌اى دارد. ابو حاتم شرح اين مناظرات و گفتگوهاى خود را با رازى در كتاب خويش «أعلام النبوة» آورده و به ويژه بيشتر به شرح نظريات خود در ردّ وى پرداخته است. او در اين كتاب از رازى به نام ياد نكرده و فقط در اشارت بدو به لفظ «ملحد» اكتفا كرده است.

آثار:

الزينة في الكلمات الاسلامية العربية، أعلام النبوة، الإصلاح، الجامع (در فقه) ، الرجعة



وابسته‌ها

اعلام النبوه (رازی) / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

کتاب الاصلاح / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

گرایش ها و مذاهب اسلامی در سه قرن نخست هجری / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده