فقه الحدیث و روش‌های نقد متن

    از ویکی‌نور
    فقه الحدیث و روش‌های نقد متن
    فقه الحدیث و روش‌های نقد متن
    پدیدآورانغروی نایینی، نهله (نويسنده) صحرائی‌اردکانی، کمال (نويسنده)
    ناشردانشگاه تربیت مدرس
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1391ش
    چاپ2
    شابک978-600-5394-53-5
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    غ4ف7 109 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    فقه الحدیث و روش‌های نقد متن، اثر نهله غروی نائینی، با همکاری کمال صحرایی اردکانی، کتابی است در شناخت و معرفی حدیث و بررسی روش‌های نقد متن احادیث.

    کتاب برای تدریس در مقطع کارشناسی ارشد در نظر گرفته شده و به همین دلیل، در بیان تعاریف و اصطلاحات، به یک بیان و عبارت اکتفا نشده است و چون مقصود آشنا کردن دانشجویان با منابع و تعاریف بیشتر بوده، آرا و دیدگاه‌های مختلف در تعاریف و مسائل مهم، بیان گردیده و کوشش شده است تا برای هر موضوع، عنوانی انتخاب شود و مطالب به‌تفکیک ارائه شود که فراگیری آن آسان باشد[۱].

    پایه گفتار مطالب کتاب را تاریخ و علوم حدیث تشکیل می‌دهد، اما به دلیل پرهیز از پرحجم شدن نوشتار، این مباحث فقط به شکل مروری بر آن بیان شده است و سعی شده که گفتار موجز باشد. در تعاریف و مستندات، از منابع شیعه و اهل سنت استفاده شده و برای آسان شدن فهم مطالب، مثال‌هایی ارائه گردیده است. در مباحثی که نیاز به تعاریفی از علم اصول فقه بوده، به حد نیاز و ضرورت بسنده شده تا خوانندگان با این اصطلاحات بیگانه نباشند[۲].

    اگرچه بسیاری از مباحث پایه بررسی نقد متن، به قوانین و اصطلاحات علم اصول مربوط می‌شود، اما سعی شده است تا نکات ضروری از آن مباحث در این مجموعه گنجانده شود؛ زیرا علم اصول، خود بسیار گسترده است و وارد شدن به آن، در گنجایش این نوشتار نیست[۳].

    مطالب کتاب در هشت فصل تنظیم شده است. فصل اول، شامل اصطلاحات و تعاریف مورد نیاز بحث است؛ مانند: خبر، حدیث، سنت، روایت، اثر، حدیث قدسی، فقه الحدیث، متن، سند، اسناد و نقد. فصل دوم، به «جایگاه و اهمیت حدیث» اختصاص دارد. در فصل سوم، «علوم حدیث از نظر متن»، مد نظر قرار گرفته است. فصل چهارم، مربوط است به «جعل حدیث». فصل پنجم، به «موقعیت حدیث و فقه الحدیث» اشاره دارد. فصل ششم، دربردارنده «مباحث فقه الحدیث» است. در فصل هفتم، «تعارض میان احادیث و روش‌های حل آن» مطرح گردیده و در نهایت در فصل هشتم، «عملکرد شیخ طوسی در رفع تعارض میان احادیث» بررسی شده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار چاپ اول، صفحه ز
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان، صفحه ر
    4. ر.ک: همان، صفحه ر- ز

    منابع مقاله

    پیشگفتار چاپ اول.


    وابسته‌ها