شرح در المعارف

    از ویکی‌نور
    شرح در المعارف
    شرح در المعارف
    پدیدآورانم‍ج‍ددال‍ف‌ ث‍ان‍ی‌، اح‍م‍د (نويسنده)

    دهلوی، عبد الله (نویسنده)

    گ‍ن‍ج‍ی‌، ای‍وب‌ (مصحح)
    عنوان‌های دیگردر المعارف. شرح ** ملفوظات حضرت شاه عبدالله دهلوی موسوم به منهاج الراغبين إلی مكتوبات إمام المتقين ** منهاج الراغبين إلی مكتوبات إمام المتقين
    ناشرکردستان
    مکان نشرایران - سنندج
    سال نشر1376ش
    چاپ1
    موضوعدهلوی عبدالله، 1158 - 1240ق‌. در المعا‌رف‌ - نقد و تفسیر - عرفان - متون قدیمی تا قرن 14 - تصوف - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    4028د9د 285 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شرح در المعارف، ملفوظات حضرت شاه عبدالله دهلوی، موسوم به منهاج الراغبين إلی مكتوبات إمام المتقين، شرحی است بر کتاب «در المعارف» شاه عبدالله دهلوی (1158-1240ق) که با تحقیق، تصحیح و شرح ایوب گنجی، منتشر شده است.

    این کتاب در واقع، مجموعه ملفوضات شاه عبدالله دهلوی می‌باشد؛ یعنی سخنانی که در مجالس وعظ بر زبان ایشان، جاری شده است؛ لذا در یک مجلس امکان دارد در مورد دو یا سه موضوع مختلف، بحث شده باشد و یا اینکه موضوعی چندین بار تکرار شده باشد. به همین دلیل امکان اینکه بتوان برای چنین کتابی، یک فهرست دقیق تهیه کرد، کاری مشکل است؛ لذا برای اینکه مطالعه آن برای خوانندگان آسان‌تر باشد، در چند صفحه یک موضوع که بیشتر مورد بحث قرار گرفته، به‌عنوان سرتیتر، انتخاب شده و فهرست کتاب، بر اساس آن سرتیترها قرار گرفته است، اما به‌هرحال، در گوشه‌های کتاب، مطالب بسیار مهم‌تری نیز موجود می‌باشد که امکان دارد در سر تیترها و یا فهرست، به آنها اشاره‌ای نشده باشد[۱].

    محقق در مقدمه کوتاهی که به ابتدای کتاب افزوده، نکاتی را پیرامون آن، بیان کرده است، از جمله آنکه: «در تحریر این کتاب، منبع اصلی، «در المعارف» بود که این کتاب شرحی از آن است. پس در متن هرجا مشاهده نمودی که به منزل فیض نظام یا محفل فیض نظام و... رسیدم و یا حاضر گردیدم، اینها کلام شاه رئوف احمد است؛ زیرا این کتاب «در المعارف» را حضرت شاه عبدالله تحریر نفرمودند، بلکه در هر روز، هر سخنی از زبان گهربار فرموده‌اند، این شاگرد باهوش ایشان، آن کلام‌ها و سخنان را روی کاغذ نوشته‌اند و بعدا همه را جمع‌آوری نموده‌اند و اما اگر هم‌ بحثی را مشاهده فرمودی که تکرار شده و در اول کتاب و در آخر آن نیز آمده، این حقیر را ببخشای؛ چون همان طور که عرض کردم، این کتاب سخنان حضرت ایشان است که امکان دارد در یک هفته، بحثی سه بار تکرار شده باشد»[۲].

    عنوان برخی از موضوعات مطرح‌شده در کتاب، عبارتند از: بیان لفظ فقیر، سماع، تفسیر طریقه توجه، شوق و ذوق، طریقه نقشبندی، وصل عریانی، ذکر نکاح، در بیان حضور و خلوت در انجمن و بیان لطائف سبعه.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص1
    2. ر.ک: همان، ص8

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.

    وابسته‌ها