الیتیمة و الدرة الثمینة

    از ویکی‌نور
    الیتیمة و الدرة الثمینة
    الیتیمة و الدرة الثمینة
    پدیدآورانبحرانی، هاشم بن سلیمان (نويسنده) کریم، فارس حسون (محقق)
    ناشرمؤسسة الأعلمي للمطبوعات
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1415ق - 1995م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ب3ی9 141/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    اليتيمة و الدرة الثمينة، اثر سید هاشم بحرانی (متوفی 1107ق)، کتابی است در بیان فضیلت اهل‌بیت(ع) که با تحقیق فارس حسون کریم، منتشر شده است.

    اثر حاضر، همان طور که در نگاه اول از نامش برای خواننده مشخص است، کتابی است ارزشمند با مطالبی زیبا و دلنشین که نویسنده در آن، دوازده فضیلت از فضایل امامان دوازده‌گانه را که خداوند به آنان ارزانی داشته، انتخاب نموده و در دوازده فصل تنظیم کرده و در هر فصل، دوازده حدیث آورده است و گویی این ترتیب را از تعداد اوصیای دوازده‌گانه الهام گرفته است، وگرنه فضایل ایشان بسیار بیشتر از آن است[۱].

    در باب نخست، روایاتی آمده است که به تعداد ائمه(ع) پس از پیامبر(ص) و دوازده نفر بودن آنها، اشاره دارند[۲]. در باب دوم، روایاتی گرد آمده است که به نور بودن ائمه(ع) تصریح نموده[۳] و در باب سوم، روایاتی آمده است که ائمه(ع) در آنها، صراط مستقیم دانسته شده‌اند[۴]. روایات باب چهارم، به این نکته اشاره دارند که ائمه(ع)، یکی پس از دیگری، در طول قرون متوالی، مایه هدایت مردم هستند[۵] و در روایات باب پنجم، ائمه(ع) اولوالعلم معرفی شده‌اند[۶]. در روایات باب ششم، ائمه(ع) اهل ذکر دانسته شده[۷] و در باب هفتم، به مورد حسادت واقع شدن ایشان، از طرف دیگران، اشاره شده است[۸]. برخی از موضوعات و اموری که در سایر ابواب کتاب آمده، عبارتند از: اولوالامر بودن ائمه، بودن امانت‌ها نزد ایشان، عرضه اعمال بندگان به ایشان، فضیلت متابعان و خسران دشمنان و منحرفان از ایشان.

    کتاب با مقدمه‌ای از محقق آغاز گردیده که در آن، ضمن اشاره به موضوع کتاب، به شرح حال مؤلف پرداخته شده و در پایان، اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در کتاب، توضیح داده شده است که از جمله آنها، عبارتند از:

    1. تخریج آیات قرآنی مذکور در کتاب از قرآن کریم و تطبیق آنها با یکدیگر؛
    2. تخریج کلمات مشکل و پیچیده از کتب لغت معروف و اشاره به مصادر آنها؛
    3. قرار دادن مطالب و عبارات افزوده‌شده در کتاب در میان [کروشه]؛
    4. در صورت وجود اختلاف در نام یکی از روات یا اعلام بین نسخه یا مصادر یا بحار، به آن اشاره شده و شرح مختصری برای آن راوی همراه با اشاره به مصدر شرح، ذکر شده است؛
    5. تهیه فهارس فنی برای آیات و سایر موضوعات به‌منظور تسهیل در یافتن مطالب[۹].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص38
    2. ر.ک: متن کتاب، ص49
    3. ر.ک: همان، ص79
    4. ر.ک: همان، ص97
    5. ر.ک: همان، ص107
    6. ر.ک: همان، ص121
    7. ر.ک: همان، ص129
    8. ر.ک: همان، ص143
    9. ر.ک: مقدمه، ص39-40

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها