معرفت‌شناسی قرآنی

    از ویکی‌نور
    معرفت‌شناسی قرآنی
    معرفت‌شناسی قرآنی
    پدیدآورانمحمدی ری‌شهری، محمد (نویسنده)

    مسعودی، عبدالهادی (همکار علمی) حسینی، سید مهدی (بازبین) علی عسکری، سعیدرضا (ویراستار) سید مرتضی، سید مهدی (ویراستار) طبایی، سید مرتضی (مصدریابی) صفایی، سید محسن (بازبین)

    فلاح زاده ابرقویی، سید عبدالحسین (بازبین)
    ناشرمؤسسه انتشاراتی دارالحدیث
    مکان نشرقم
    سال نشر۱۴۰۲
    چاپاول
    شابک۹۷۸-۶۲۲-۲۰۷-۲۰۰-۱
    زبانفارسی عربی
    کد کنگره
    BP ۱۰۴‏

    معرفت‌شناسی قرآنی تألیف محمد محمدی‌ ری‌شهری، باهمکاری عبدالهادی مسعودی، و بازبینی سید مهدی حسینی؛ این کتاب فراهم آمده از سلسله مباحثی است که مرحوم آیت ‌اللّه محمدی ری‌ شهری در رادیو قرآن جمهوری اسلامی ایران درباره معرفت‌ شناسی بیان کرده است.

    ایشان مباحث معرفت‌شناسی را بر پایه حدود آیات شریف قرآن بنا کرده و طی آن، هفتاد آیه را به بحث و کاوش گذاشتند.

    مجموعه این مباحث، در سال های اخیر، توسط برخی از پژوهشگران پژوهشگاه قرآن و حدیث، نگاشته و در چهار فصل تدوین گردید.

    نگاهی به فصل‌‌های کتاب

    در جلد اول این کتاب و در فصل نخست، از دریچه متون دینی به ارزش و نقش مثبت معرفت در زندگی انسان و نیز تأثیر سوء ناآگاهی و نابخردی در اخلاق و رفتار آدمی پرداخته شده است.

    در فصل دوم، به ضرورت تحصیل معرفت اشاره‌ و خطر تن زدن از معرفت جویی هشدار داده ‌شده است.

    در جلد دوم کتاب و در فصل سوم نیز به یکی از اساسی ‌ترین مباحث شناخت‌ شناسی یعنی مبادی و ابزار شناخت اختصاص دارد که آیت‌الله ری شهری آنها را منحصر در حس و تجربه یا عقل و قلب نساخته، بلکه شناخت ‌شناسی قرآن را دارای شیوه‌ای جامع دانسته است.

    بر پایه آیات قرآن کریم و روایات شریف می‌توان مبادی معرفت انسان را به دو گونه مبادی درونی و بیرونی تقسیم کرد و سپس همه ابزارهای متعدد و متنوع از حس و عقل تا قلب و وحی و شهود را به کار گرفت و برون‌داد هر یک را به شرط رعایت برخی امور، معتبر و واقع ‌نما دانست.

    در فصل پایانی کتاب، موانع معرفت و درمان آنها بازگو شده‌ است. قرآن کریم به گونه ‌ای دقیق و ظریف بسیاری از آلودگی‌ های اخلاقی و رفتاری را مانع شناخت انسان و درک حقیقت دانسته است. بر پایه این آیات و روایات ناظر به آنها، این موانع را می‌ توان بیماری معرفتی نامید که دامنگیر ابزارهای شناخت آدمی می‌ شود. خوشبختانه قرآن کریم راه‌های زدودن این موانع و دریدن حجاب‌ های گوناگون معرفت را نیز ارائه داده که در گفتار پایانی این فصل به آن پرداخته شده است.

    چکیده سخن این کتاب آن است که می ‌توان با بهره‌ برداری از ابزار درونی و بیرونی معرفت و کنار زدن موانع و درمان بیماری‌های شناختی، به گونه دیگری به هستی نگریست و به شناختی ژرف‌تر از هستی و آفریدگار دست یافت و زمینه نیل به سعادت جاوید را فراهم آورد.[۱]


    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه اطلاع‌رسانی حدیث شیعه (حدیث نت)

    وابسته‌ها