الفرق الإسلامية و المتأسلمة

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    الفرق الإسلامية و المتأسلمة
    الفرق الإسلامية و المتأسلمة
    پدیدآورانشیخانی، محمد (نويسنده)
    ناشردار قتیبة للطباعة و النشر و التوزیع
    مکان نشرسوریه - دمشق
    سال نشر1430ق - 2009م
    چاپ1
    شابک-
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ش9ف4 236 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الفرق الإسلامية و المتأسلمة، تألیف پژوهشگر معاصر، محمد شیخانی، فرقه‌های اسلامی و اسلام‌نمایان را می‌شناساند. نویسنده بر وحدت اسلامی با تفسیری که خودش دارد، تأکید می‌کند. او این کتاب را با تعریف و تمجید از سرهنگ معمر قذافی آغاز و اثرش را به او به‌عنوان «رهبر انقلابی، پیروز بزرگ، مردمی، اسلامی و جهانی» هدیه می‌کند[۱].

    انتقاد

    هرچند محمد شیخانی، فرضیه «اسلام بدون مذهب» را خواسته سرهنگ معمر قذافی برای پیشرفت اسلام و رهایی از مشکلات سیاسی موجود می‌داند و آن را تأیید می‌کند و می‌گوید: همه کسانی که به این «طرح علمی واقعی»، اعتراض دارند، اهداف بزرگ آن را درنیافته و به ابعاد مهمّ و جایگزین‌های آن برای غلبه بر ضعف‌های کنونی، توجه نکرده‌اند[۲]، ولی این انتقاد مهمّ بر این فرضیه وارد است که چیزی جز خیال‌پردازی نیست و هیچ مسلمانی - سنی یا شیعی - چنین اسلامی را نمی‌پذیرد و وحدت اسلامی به معنای از بین بردن مذاهب اسلامی، توهم است و عملی نیست.

    هدف و روش

    • نویسنده، ایده قذافی را اتحاد عربی، طرحی بزرگ، خالصانه و اجرایی شمرده[۳] و بر همین اساس، در معرفی فرقه‌ها وارد نقد عقاید آنان شده و از جمله در مذهب شیعه، ولایت و وصایت را از افکار «عبدالله بن سبأ» شمرده و هیچ دلیلی نیاورده است[۴].

    ساختار و محتوا

    این اثر، تقسیم به بخش و فصل و جز آن نشده است و نویسنده مطالب کتابش را در ذیل عناوینی متعدد ارائه می‌کند. عوامل پیدایش و ظهور فرقه‌های اسلامی، اسباب اختلاف، امامت و خلافت، جلوه‌های اختلاف بین مشهورترین فرقه‌های مسلمان، شیعه اثناعشری جعفری، عمر و تشیع، قرامطه از سواد کوفه تا بحرین، اسماعیلیان، بررسی کتاب مقالات الإسلاميين و اختلاف المصلين و عوامل پیدایش معتزله، برخی از محورهای مهم این کتاب است.

    نمونه مباحث

    1. عصمت؛
    2. علم لدنّی؛
    3. الهام، معجزات، خبرهای غیبی، کرامات، بوسیدن ضریح و طلب حاجت[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: قبل از مقدمه کتاب، ص5
    2. ر.ک: همان، ص10
    3. ر.ک: مقدمه کتاب، ص11-12
    4. ر.ک: متن کتاب، ص62
    5. ر.ک: همان، ص67

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها