تفسير عليا

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    تفسير عليا
    تفسير عليا
    پدیدآورانمنصوری لاریجانی، اسماعیل (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرتفسير كلمات قرآني با رهيافت عرفاني
    ناشربنياد قرآن ** خادم الرضا (علیه السلام)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1383ش
    چاپ1
    شابک978-964-2590-41-4
    زبانفارسی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    /م8ت7 100 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نظام خانوادگی اسلام، اثر شهید مرتضی مطهری (1298- 1358ش) کتابی است تنظیم‌شده از 9 جلسه بحث و انتقاد انجمن اسلامی پزشکان درباره حقوق زن در اسلام که در تاریخ 1345ش، به‌طور هفتگی ایراد شده است.

    عنوان کتاب از تعبیری که استاد بیش از بیست بار در آثار خود به‌کار برده‌اند، استفاده شده است. در این کتاب، اجتماع خانوادگی با اجتماع مدنی مقایسه شده و طبیعی بودن یا قراردادی بودن آنها بررسی گردیده و به دنبال آن، نوع حقوق و تکالیف اعضای این دو اجتماع مورد بحث واقع شده است. همچنین این مطلب که آیا اجتماع خانوادگی مانند اجتماع مدنی نیاز به رئیس و حاکم دارد یا نه و اگر دارد، آن حاکم مرد است یا زن، تحقیق شده است و تفاوت حکومت مرد بر زن و زن بر مرد در خانواده، اصولا تفاوت روان‌شناسی مرد و زن، تشریح گردیده است[۱].

    همچنان‌که روش کلی ایشان در تحقیق و بررسی یک موضوع است، در این مباحث نیز ضمن توجه به نظرات دانشمندان قدیم و جدید، انطباق نظریات مختلف با قرآن کریم و روایات منقول از معصومین(ع) را مد نظر داشته‌اند. در این کتاب، نکات دقیق و بدیعی از نظام خانوادگی اسلام و معایب نگاه دنیای غرب به مقوله خانواده بیان شده که برای اقشار مختلف جامعه از پیر و جوان و زن و مرد، سودمند است و می‌تواند راه‌گشای بسیاری از اختلافات خانوادگی باشد[۲].

    مطالب کتاب، در هفت فصل تنظیم شده است. در فصل نخست، حکومت مرد در خانواده و حدود آن، مورد بحث قرار گرفته است[۳]. در فصل دوم، به شرح دو دلیل قرآنی بر حکومت مرد در خانواده پرداخته شده[۴] و در فصل سوم، اجتماع منزلی، یک اجتماع طبیعی دانسته شده است، نه اجتماعی قراردادی[۵]. در فصل سوم، به بررسی نظر الکسیس کارل و ویل دورانت درباره تفاوت زن و مرد پرداخته شده[۶] و در فصل چهارم، از هدف خلقت از تفاوت‌های زن و مرد، سخن به میان آمده است[۷].

    در سه فصل آخر کتاب، مسئله «تعدد زوجات» و «زوجات رسول اکرم(ص)» که مورد سؤال افراد زیادی و مورد انتقاد برخی غربی‌هاست، بحث و تحقیق شده است[۸].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص7
    2. ر.ک: همان، ص7-8
    3. ر.ک: متن کتاب، ص10- 26
    4. ر.ک: همان، ص22- 46
    5. ر.ک: همان، ص53- 75
    6. ر.ک: همان، ص79- 83
    7. ر.ک: همان، ص105-120
    8. ر.ک: همان، ص125-207

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها