الأسلوب

    از ویکی‌نور
    ‏الأسلوب
    الأسلوب
    پدیدآورانشايب، احمد (نويسنده)
    عنوان‌های دیگردراسة بلاغية تحليلية لأصول الأساليب الأدبية
    ناشرمکتبة النهضة المصریة
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1382ش - 2003م
    چاپ12
    شابک-
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ش2الف5 2028 PJA
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الأسلوب دراسة بلاغية تحليلية الأصول الأساليب الأدبية، اثر احمد شایب، پژوهشی است پیرامون علم بلاغت و اصول و روش‌ها و رویکرد مطالعه آن.

    اثر حاضر، مباحثی است در بیان رویکرد و اسلوبی که در مطالعه علم بلاغت عربی، شایسته است مورد توجه و اهمیت قرار گیرد تا با سایر مطالعات ادبی موجود در عصر جدید، متناسب و همگام باشد[۱].

    این رویکرد، مبتنی است بر اینکه مطالعات نظری بلاغت عربی، برای محققین و مطالعه‌کنندگان علم معانی، بیان و بدیع، به پایان رسیده باشد؛ کسانی که در علم معانی، جمله (منفصل یا متصل) را مطالعه می‌کنند و در علم بیان و بدیع، شکل ساده آن یا مرکب از تشبیه، مجاز، کنایه، حسن تعلیل و سایر توابع علم بدیع را فرامی‌گیرند. نویسنده، معتقد است این مطالعات، علی‌رغم اهمیتی که دارند، اصول علم بلاغت و خاستگاه آن را، آن‌طور که باید، در بر نگرفته و با ادبیات انشایی و روش‌ها و فنون جدید آن، همگام نشده‌اند[۲].

    به همین دلیل نویسنده در کتاب حاضر، به بیان این موضوع پرداخته است که علم بلاغت عربی باید در شرایط جدیدی قرار گرفته و توسعه یابد تا با آنچه حرکت و جریان ادبی معاصر در بعد علمی و ساختاری خود به آن رسیده، همگام و همراه باشد[۳].

    وی مطالب و مباحث کتاب را در دو باب زیر، تنظیم کرده است:

    1. باب اول: در آن، به مباحثی همچون حروف، کلمات، جملات، صور، فقرات، عبارات، علم صوت، نفس، موسیقی و موضوعات مربوط به علم معانی، بیان و بدیع پرداخته شده است.
    2. باب دوم: در آن به بحث و بررسی مباحثی همچون فنون و قوانین شعر و نثر ادبی، اصول مقاله‌نویسی، خطابه، رساله، جدل، وصف، رثاء، قصه‌نویسی، حماسه‌نویسی، نمایشنامه‌نویسی، تاریخ‌نگاری، تألیف و... پرداخته شده است که از جمله فنون و هنرهای ادبی است که ادبیات جهان، از آن سرشار بوده و به تشریح قواعد و قوانین آن پرداخته است، ولی متأسفانه، مباحث مربوط به بلاغت نظری، فقط اشاره‌ای گذرا به آن دارد و شاید به همین دلیل باشد که گذشتگان ما معتقد بودند که علم بلاغت، هنوز به بلوغ علمی خود نرسیده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه چاپ اول، ص4
    2. ر.ک: مقدمه چاپ دوازدهم، ص3
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: همان، ص3-4

    منابع مقاله

    مقدمه چاپ اول و دوازهم.

    وابسته‌ها