کوفی اهوازی، حسین بن سعید

    از ویکی‌نور
    کوفی اهوازی، حسین بن سعید
    نام کوفی اهوازی، حسین بن سعید
    نام های دیگر اهوازی، حسین بن سعید
    نام پدر
    متولد
    محل تولد
    رحلت 300 هـ.ق
    اساتید
    برخی آثار زاهد كيست؟ وظيفه اش چيست؟: تحقیق و ترجمه کتاب شریف «الزهد»

    مومن کیست؟ وظیفه اش چیست؟: ترجمه کتاب شریف «المومن»

    کد مؤلف AUTHORCODE2345AUTHORCODE


    ابومحمد، حسين بن سعيد بن حماد بن مهران اهوازى، يكى از شخصيت‌هاى بزرگ شيعه در قرن سوم هجرى، در كوفه، شهر روات بزرگ شيعه، به دنيا آمد.

    او اصالتاً ايرانى بود. رشد او در خاندانى صورت گرفت كه ارادتمند و علاقه‌مند به اهل بيت رسول خدا صلى‌اللّه‌عليه‌وآله‌و‌سلم و از موالى امام زين‌العابدين‌ عليه‌السلام به شمار مى‌آمدند.

    او يكى از ياران امام رضا و امام جواد و امام هادى عليهم‌السلام مى‌باشد.

    وى از راويان بزرگ حديث و از مشايخ جليل القدر روايتى به شمار مى‌آيد.

    روايات وى از اعتبار و شهرت خاصى در ميان فقهاى شيعه برخوردار است و در بسيارى از مجموعه‌هاى بزرگ روايى مانند: اصول كافى، من‌ لا‌يحضره‌ الفقيه، تهذيب، استبصار، محاسن، وسائل الشيعه و بحار الأنوار از وى روايت نقل شده و به احاديث او استناد مى‌گردد.

    خاندان ابن سعيد

    اين خاندان مشهور به ايمان عميق به خداوند تبارك و تعالىٰ و اخلاص به درگاه او بودند و از علاقه‌مندان به اهل بيت رسول خدا به شمار مى‌آمدند و در اين راه جهاد و مبارزه طولانى را آغاز نموده بودند.

    آنان با عمل صالح و دفاع از حق اهل بيت رسول خدا به مبارزه عملى و فرهنگى با حكومت بنى عباس، كه از دشمنان آل على به شمار مى‌آمدند، پرداختند و در اين راه خدمات شايانى نيز انجام دادند.

    شخصيت

    وى از شخصيت‌هاى بزرگ علمى دوران خود به شمار مى‌آمد. ابن نديم مى‌گويد: «حسين بن سعيد اهوازى اهل كوفه و عالم‌ترين شخصيت زمان خود بود.

    اطلاع گسترده و فراوانى از علم فقه و روايات و احاديث و مناقب و فضايل خاندان رسول خدا صلى‌اللّه‌عليه‌وآله‌و‌سلم داشت و از علوم فراوانى از معارف شيعه بهره‌مند بود.»

    سفر به اهواز

    وى همراه برادرش حسن بن سعيد اهوازى براى نشر تعاليم اسلام و معارف آل رسول به اهواز سفر كرد و از برترى آل محمد صلى‌الله‌عليهم با زبان و قلم خود سخن گفت و در اين راه از هيچ كوششى فروگذار نكرد و نهايت سعى و تلاش خود را در اين راه به عمل آورد و بسيارى از مردم را از علاقه‌مندان و شيفتگان محمد و آل محمد گردانيد.

    شخصيت‌هاى فراوانى مانند: اسحاق بن ابراهيم حضينى و على بن رسان و على بن مهزيار و عبدالله بن محمد حضينى را خدمت امام رضا عليه‌السلام برد و از ياران و شيفتگان و شيعيان آن حضرت گردانيد.

    سفر به قم

    حسين بن سعيد بعد از وفات برادر ارجمندش حسن بن سعيد، يار ديرين و پشتيبان خود را از دست داد.

    او پس از اين واقعه به شهر قم سفر كرد تا با ارتباط با ديگر روات بزرگ شيعه در آن ديار، هم از آنها بهره ببرد و هم آثار خود را از فراموشى نجات بخشد.

    در قم به منزل حسن بن ابان رفت و شخصيتهاى فراوانى از بزرگان قم به استقبال او آمدند و از روايات او بهره‌مند گشتند و سرانجام در همان شهر هم به ديار دوست سفر كرد و ديده از اين جهان فرو بست.

    اساتيد

    او علاوه بر محضر امام رضا و امام جواد و امام هادى عليهم‌السلام از محضر شخصيت‌ها و روات بزرگى نيز بهره برد مانند: محمد بن ابى عمير، احمد بن محمد بن ابى نصر بزنطى، جميل بن دراج، حماد بن عيسى، صفوان بن يحيى، ظريف بن ناصح، محمد بن سنان، يونس بن عبدالرحمان و چهره‌هاى درخشان ديگرى از راويان بزرگ حديث.

    شاگردان

    شخصيت‌هاى فراوانى از محضر او بهره برده‌اند مانند: ابراهيم بن هاشم، احمد بن ابى عبدالله برقى، احمد بن محمد بن عيسى، حسن بن محبوب، سعد بن عبدالله، سهل بن زياد و على بن مهزيار اهوازى.

    تأليفات

    او داراى بيش از 30 تأليف است كه همۀ آنها را با مشاركت برادرش نوشته است.

    از جمله تأليفات او مى‌توان:

    1. الرد على الغلاة
    2. المناقب
    3. المثالب
    4. الزهد
    5. المؤمن
    6. كتاب الوضوء
    7. كتاب الصلاة
    8. كتاب الزكاة
    9. كتاب الصوم
    10. كتاب الحج
    11. كتاب النكاح
    12. كتاب الطلاق
    13. كتاب العتق
    14. كتاب الإيمان
    15. كتاب التجارات
    16. كتاب الخمس
    17. كتاب الشهادات
    18. كتاب الصيد
    19. كتاب المكاسب
    20. كتاب الأشربة
    21. كتاب الزيارات
    22. كتاب التقية را نام برد.


    وابسته‌ها