المرشد إلی قواعد اللغة العربية

    از ویکی‌نور
    المرشد إلی قواعد اللغة العربیة
    نام کتاب المرشد إلی قواعد اللغة العربیة
    نام های دیگر کتاب
    پدیدآورندگان بیاع، خالدیه محمود (نويسنده)

    مغنیه، حبیب یوسف (مراجعه)

    زبان عربی
    کد کنگره ‏PJ‎‏ ‎‏6141‎‏ ‎‏/‎‏ب‎‏9‎‏م‎‏4
    موضوع زبان عربی - صرف و نحو - راهنمای آموزشی
    ناشر دار البحار
    مکان نشر بیروت - لبنان
    سال نشر 1999 م
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE16628AUTOMATIONCODE


    معرفى اجمالى

    المرشد إلى قواعد اللغة العربية، تأليف خالديه محمود البياع، از جمله آثار معاصر در زمينه قواعد ادبيات عربى است كه براى دانش‌آموزان نگارش شده و با تحقيق حبيب مغنيه منتشر شده است.

    ساختار

    كتاب در سه مجلد و براى سه سطح از دانش‌آموزان تنظيم و به‌صورت درس‌درس ارائه شده است. در ابتداى هر درس يك متن از نصوص ادبى انتخاب شده؛ بدين ترتيب كه نصوص از سهل واضح شروع و به ترتيب دروس دشوارتر مى‌شود. پس از آن در رابطه با آن متن، سؤالاتى پرسيده و پاسخ داده شده است. در بخش سوم، قواعد عامه با ذكر مثال توضيح داده شده است. در آخر نيز تمارينى ذكر شده است.

    گزارش محتوا

    نويسنده در مقدمه كتاب به اين موضوع اشاره كرده است كه گروهى تصور مى‌كنند كه قواعد لغت عربى كارى ساده و راحت است. اين گمان آنها به اين مطلب برمى‌گردد كه اصول عربى در كتب قدما ثابت است و قواعد آن به‌تفصيل و مشروح بيان شده است كه بيشتر از آن نمى‌توان گفت. تأليفات لغوى فراوان، سخن ناگفته‌اى از لغت عربى باقى نگذاشته‌اند و نوشته‌هاى گذشته و جديد شرح و توضيح شده و آثار فراوانى نيز متناسب با عصر حاضر تلخيص شده است.

    وى مى‌افزايد: لكن كار تأليف قواعد عربى در عصر حاضر، چنان‌كه گمان مى‌كنند كار سهل و آسانى نيست؛ به‌ويژه اگر اين تأليف متوجه دانشجويانى باشد كه با لهجه‌هاى عاميانه كه از لغت فصيح بسيار دور است، آشنا هستند. به همين دليل نويسندگان بسيارى تلاش كرده‌اند كه قواعد و اصول لغت عربى را نوشته و به اين محققين انتقال دهند. كتاب حاضر نيز با اين هدف نگارش شده است ...[۱]

    جلد اول كتاب با مبحث كلمه و كلام آغاز شده است. در ابتداى اين درس متن كوتاهى با عنوان «اتاق كلاس ما» آمده است، سپس تعدادى پرسش و پاسخ درباره درس، قواعد عمومى درباره جمله و در آخر نيز تعدادى تمرين مطرح شده است. اجزاى جمله، مذكر و مؤنث، اسم اشاره، ضمير، اعراب و بنا و بسيارى مباحث ديگر در اين جلد از كتاب مطرح شده است.

    در مجلدات ديگر كتاب نيز به همين سبك، ابتدا متنى ادبى ارائه شده و سپس يك مبحث ادبى مورد مطالعه قرار گرفته است؛ به‌عنوان مثال، در درس سوم از جلد دوم متنى از كتاب «هزار و يك شب» با قدرى تصرف ارائه شده است.

    وضعيت كتاب

    فهرست مطالب هريك از مجلدات در انتهاى همان جلد آمده است. نويسنده بناى بر نگارش پاورقى نداشته و بسيار نادر مطلبى را در پاورقى ذكر كرده است.

    پانويس

    1. مقدمه، ص 4 - 3

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب.


    پیوندها

    مطالعه کتاب المرشد إلی قواعد اللغة العربیة در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور