نیمابیز: شعرهای ماندگار نیما یوشیج

    از ویکی‌نور
    نیمابیز
    نیمابیز: شعرهای ماندگار نیما یوشیج
    پدیدآورانعظیمی، نیلوفر (نویسنده)
    ناشرنیلوفر
    مکان نشرتهران
    سال نشر1399
    شابک9ـ28ـ6654ـ622ـ978
    موضوعشعر فارسي , -- قرن ‎۱۴
    کد کنگره

    نیمابیز: شعرهای ماندگار نیما یوشیج به کوشش، مقابله، تدوین و انتخاب عبدالعلی عظیمی؛ اما این کتاب، شعرهایی از نیما را دربر گرفته است که در این صدساله به اعتبار نام نیما خوانده و دربارۀ هر کدام اهل زبان و زمان چیزی گفته یا نوشته‌اند یا در مقاله‌ها و کتاب‌ها به آنها اشاره کرده یا ارجاع داده‌اند؛ خلاصه و مفید، یعنی شعرهایی که در زندگی ما ساری و جاری است.

    گزارش کتاب

    بگذریم از خیل بی‌شماری که شعر نو را شعر نمی‌دانند؛ از جمه شعر نوپسندان، حجم بالای طبع‌آزمایی‌های نیما، در شعر قدیم و جدید، خیلی‌ها را نگذاشته‌ است کار نیما را به‌درستی دریابند یا سرگشته دست از جستجو کشیده‌اند یا حوصله سررفته و نفس‌باخته عطای نیما را به لقایش بخشیده‌اند.

    اگر اولین چاپ کتاب نیما ـ قصۀ رنگ‌پریده، مطبعۀ سعادت، 1300 ـ معیار قرار داده شود، یک سال دیگر یک سده از انتشار شعرهای نیما یوشیج می‌گذرد و اگر چاپ اولین مجموعۀ اشعار او ـ مجموعه اشعار نیما یوشیج، دفتر اول، نشر ناشر، 1364 ـ سی‌وچهار سال. تا سال 1398 بارها این مجموعه اشعار در تیراژ قابل توجهی چاپ و پخش شد و پس از سررسیدن موعد سی‌سالۀ قانون پیشین حقوق مؤلف و پایان دورۀ حق انحصاری «تنها وارث حقیقی و حقوقی نیما»، به محض اینکه بهرگاه چاپ آثار نیما برداشته شد، ناشران مترصد فرصت به چاپ این مجموعه آثار او یورش بردند و تا به امروز آثار نیما را در هر سال در اندازه و شکل های گوناگون چاپ و پخش کرده‌اند.

    اما این کتاب، شعرهایی از نیما را دربر گرفته است که در این صدساله به اعتبار نام نیما خوانده و دربارۀ هر کدام اهل زبان و زمان چیزی گفته یا نوشته‌اند یا در مقاله‌ها و کتاب‌ها به آنها اشاره کرده یا ارجاع داده‌اند؛ خلاصه و مفید، یعنی شعرهایی که در زندگی ما ساری و جاری است.

    این کتاب خلق شد، دربارۀ آیندۀ غربال به دستی که آثار نیما را سرند خواهد کرد و خوب و بد را از هم سوا می‌کند. پس با توجه به شاهکارهای بی‌بروبرگرد او و با استخراج پسند برگزیدگان و نیماشناسان و نویسندگان سایر حوزه‌های فرهنگ که به پاره‌ای از اشعار او اشاره یا ارجاع کرده‌اند و معدلی از پسند گردآورندگان گزیدۀ اشعار نیما، اشعاری در این مجموعه فراهم آمده که خواننده را از سرگردانی در حجم نفس‌بری از طبع‌آزمایی‌های نیما خلاص کند، بدون اینکه شعری از قلم افتاده باشد. هر شعر و حتی شعاری که اهل زبان در این نزدیک به یک قرن به حافظه سپرده و نقلش کرده است، در این کتاب آمده است؛ از این‌رو رباعیات و حتی منظومۀ مانلی نیز در جمع اشعار این کتاب مشاهده می‌شود.

    خلاصه اینکه این کتاب، مجموعه‌ای از اشعار نیماست که می‌توان با کمترین احساس کسالت یا سرخوردگی و دلزدگی خواند و لذت برد و به خاطر سپرد.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات

    وابسته‌ها