1000 آية نزلت في الإمام علي علیه‌السلام

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    1000 [ألف] آية نزلت في الإمام علي علیه السلام
    1000 آية نزلت في الإمام علي علیه‌السلام
    پدیدآورانبحرانی، هاشم بن سلیمان (نويسنده) اسدی، نعیم (محقق)
    ناشردار الجوادين
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر1430ق - 2009م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    1000 آية نزلت في الإمام علي(ع)، از آثار فقیه و مفسر شیعی قرن دوازدهم هجری قمری، سید‌ ‎هاشم بحرانى (متوفای 1107ق)، تعداد 1137 آیه قرآن را بیان می‌کند که بر فضیلت امام علی(ع) دلالت دارد و با هدف تبیین امامت ایشان نازل شده و در روایات متعددی شأن نزول آنها آمده است. نعیم اسدی این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای مفید نوشته و فقط نویسنده را معرفی کرده و توضیحی درباره چگونگی تصحیح و ویژگی‌های اثر حاضر بیان نکرده است.

    اسم کتاب

    سید‌ ‎هاشم بحرانى، اثرش را اللوامع النورانية في أسماء علي و أهل ‌بيته القرآنية نامیده است[۱]، ولی نعیم اسدی آن را تغییر داده و عنوان «1000 آية نزلت فی الإمام علي(ع)» را به‌جایش قرار داده است[۲]؛ تا منظور از آن، دقیق و روشن شود[۳].

    • یادآوری انتقادی: نام‌گذاری نعیم اسدی، از نظر تعداد آیات و نیز عدم شمول نسبت به سایر امامان(ع) دقیق نیست و اسمی که سید‌ ‎هاشم بحرانى برگزیده، برتر است؛ به‌خصوص که خود نویسنده در پایان گوید: خدا به عدد و آمار داناتر است و هرکسی که در این کتاب و فوائدش تأمّل ورزد، دریابد که شماره اسامی و فضائل امیرالمؤمنین(ع) و خاندانش(ع) بیشتر از این است[۴].

    تفاوت نسخه

    • با توجه به آنچه گذشت، نسخه‌ای از اثر حاضر به نام اللوامع النورانية في أسماء علي و أهل ‌بيته القرآنية قبلا معرفی شده و نویسنده، در آن، تعداد 1154 اسم (فضیلت) براى امیرالمؤمنین على(ع) و سایر امامان معصوم(ع) آورده است و اگر آیات و روایات را باهم حساب کنیم، این اثر 1602 آیه و روایت دارد[۵].
    • بر اساس شماره‌گذاری انجام‌شده در نسخه حاضر، این کتاب 1137 آیه دارد[۶]، ولی روایات تفسیری که در ذیل آیات آمده، شماره‌گذری نشده است.

    نمونه مطالب

    • امام علی(ع)، همان «تجارت»ی است که سرمایه نجات در قرآن شمرده شده است: «يا أَيهَا الَّذِينَ آمَنُوا هَلْ أَدُلُّكمْ عَلَىٰ تِجَارَةٍ تُنْجِيكمْ مِنْ عَذَابٍ أَلِیمٍ...» (صفّ: 10)[۷].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص11
    2. ر.ک: مقدمه محقق ص6
    3. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص11، پاورقی 1
    4. ر.ک: متن کتاب، ص523
    5. ر.ک: بحرانی، سید هاشم، ص895
    6. ر.ک: متن کتاب، ص523
    7. ر.ک: همان، ص428

    منابع مقاله

    وابسته‌ها