تحفة الدهر

    از ویکی‌نور
    ‏تحفة الدهر
    تحفة الدهر
    پدیدآورانبحر، محمد بن طاهر (نويسنده)

    ذیاب، حسنی محمد (محقق)

    حبشی، عبدالله محمد ( محقق)
    ناشرمرکز زايد للتراث و التاريخ
    مکان نشرامارات - العین
    سال نشر1425ق - 2004م
    چاپ1
    شابک9948-06-109-8
    موضوعاعراب - یمن - نسب نامه - قبایل و نظام قبیله‌ای - یمن - نسب نامه - یمن - تاریخ - سال شمار - یمن - سرگذشت نامه - یمن - شاهان و فرمان روایان
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ی‎‏85‎‏ ‎‏ب‎‏3 247 ‏DS‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تحفة الدهر، با نام کامل «تحفة الدهر في نسب الأشراف بني‌‌بحر و نسب من حقق نسبه و سيرته من أهل العصر»، از آثار نسب‌شناس قرن یازدهم هجری قمری، محمد بن طاهر بن ابوالقاسم بحر (1002-1083ق) است که به تبارشناسی بحریان و دیگر معاصران نگارنده می‌پردازد و حوادث مهم تاریخی و طبیعی سال‌های 1006-1072ق، در یمن و عربستان را گزارش می‌کند. این کتاب را پژوهشگران معاصر، عبدالله محمد حبشی و حسنی محمد دیاب تحقیق کرده‌اند.

    • یادآوری: گفتنی است که نام محقق دوم در روی جلد کتاب، به‌صورت دیاب ثبت شده، ولی در صفحه اول: ذیاب آمده است و با تأسف، جستجو برای یافتن اطلاعاتی در این مورد و تصحیح آن به نتیجه نرسید.

    هدف و روش

    • محققان با تأکید بر آنکه نویسنده به بررسی حوادث تاریخی پرداخته و تبارشناسی اجدادش و «والیان اروام»، یعنی ترکان حاکم بر یمن و حجاز را نیز معرفی کرده و سیره امامان یمنی و سادات دانشور را، از آغاز قرن یازدهم قمری تا پایان دهه هفتم آن، گزارش داده، افزوده‌اند: نگارنده به بیان وقایع تاریخی بسنده نکرده، بلکه اتفاقات طبیعی و فلکی مانند زلزله در یمن و هجوم ملخ‌ها را هم آورده و همچنین قریحه شعری خودش را نیز با مطرح کردن اشعاری در رثای استادانش مانند «محمد بن عمر حشیبری» و «علی بن احمد مدنی حشیبری»، آشکار ساخته است[۱].
    • محققان همچنین شرح‌ حال مختصر و تبارنامه محمد بن طاهر بن ابوالقاسم بحر و اسامی آثار علمی او را نیز ذکر کرده‌اند[۲].

    ساختار و محتوا

    در این اثر، مباحث مختلفی مطرح شده است، از جمله: حوادث تاریخی و طبیعی سال‌های 1006-1072ق به‌ترتیب زمانی، نسب‌های هاشمیان و فاطمیان و سادات اشراف بنی‌قدیمی، بنی‌شجر و...، تبارنامه امیران بنی‌وهاس و...

    نمونه مباحث

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه تحقیق، ص5-6
    2. ر.ک: همان، ص6-7
    3. ر.ک: متن کتاب، ص138
    4. ر.ک: همان، ص138-152

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها