الأصول في ذریة البضعة البتول

الأصول في ذرية البضعة البتول، تألیف انس یعقوب کتبی حسنی (معاصر)، کتابی است در ذکر فرزندان و اعقاب حضرت فاطمه(س).

الأصول في ذریة البضعة البتول
الأصول في ذریة البضعة البتول
پدیدآورانکتبی، انس یعقوب (نويسنده)
ناشردار المجتبی
مکان نشرعربستان - مدینه منوره
سال نشر1420ق - 1999م
چاپ1
موضوعخاندان نبوت - نسب نامه - سادات (خاندان) - نسب نامه
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/ک2الف6 53/7 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده سبب نگارش کتاب را فقدان کتابی مستقل یا مشجر در انساب اعقاب امام حسن و امام حسین(ع) دانسته است، ولذا در سال 1416ق، تصمیم گرفته که کتابی در این زمینه بنویسد[۱].

وی شیوه کار خود را تمرکز بر انساب معتمد و ذکر ذریه معروف و مستفیض دانسته است. وی بنا دارد آنچه در کتب انساب متقدم از مطبوع و مخطوط و مبسوط و مشجر وجود دارد و البته مورد اتفاق اکثر نسابین است را در این کتاب خلاصه کند تا هم علما و هم پژوهشگران این علم به‌راحتی بتوانند از آن استفاده کنند. نگارش این کتاب افزون بر سه سال به طول انجامیده است[۲].

نویسنده باب اول کتاب را به توضیح علت اختفای انساب در طول قرون متمادی اختصاص داده است؛ از جمله آن علل است بیم جانی از خلفای بنی‌امیه و بنی‌عباس، هجرت اهل‌بیت(ع) از منطقه حجاز و مناطق اسلامی و اکتفای نسابه‌ها در نوشته‌های خود به بزرگان بلاد و اطراف آن[۳]. ذکر شجره‌نامه رسول‌الله(ص) تا حضرت آدم(ع) و اشاره به اینکه آن حضرت به معد بن عدنان که رسیدند، توقف کردند و بیش از آن ادامه ندادند؛ چراکه بین عدنان و ابراهیم(ع) در ضبط اسامی اختلاف زیادی وجود دارد[۴].

در ادامه کتاب، شرح حال فاطمه(س) مطرح شده و نویسنده قول ازدواج آن حضرت با امیرالمؤمنین در 15 سالگی و شهادت آن حضرت در 29 سالگی را پذیرفته است[۵]. پس از آن شرح حال مختصر امیرالمؤمنین علی(ع) و امام حسن(ع) و سپس اعقاب آن حضرت با حسن مثنی، عبدالله محض، محمد نفس زکیه آغاز و به زید بن حسن ختم شده است. پس از آن ترجمه کوتاهی از امام حسین(ع) ذکر شده و به اتفاق نسابه‌ها بر اینکه نسل آن حضرت از طریق امام زین‌العابدین(ع) ادامه یافت، اشاره شده است. پس از آن معرفی کوتاهی از هریک از ائمه تا حضرت مهدی(عج) انجام شده و پس از آن اعقاب ایشان مانند جعفر زکی بن امام هادی(ع)، موسی مبرقع بن امام جواد(ع) و ابراهیم فرزند امام موسی کاظم(ع) و... ذکر شده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص14-15
  2. ر.ک: همان، ص15
  3. ر.ک: متن کتاب، ص17-21
  4. ر.ک: همان، ص31
  5. ر.ک: همان، ص33

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها