المخارج في الحيل

    از ویکی‌نور
    المخارج فی الحیل
    المخارج في الحيل
    پدیدآورانشیبانی، محمد بن حسن (نويسنده)
    ناشرمکتبة الثقافة الدينية
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1419ق - 1999م
    چاپ1
    شابک977-5250-37-4
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ش۹م۳ 198 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    المخارج في الحيل، نوشته محمد بن حسن شیبانی (درگذشته 189ق)، از فقهای برجسته اهل سنت و شاگرد ابوحنیفه است. این کتاب کهن‌ترین اثر موجود در موضوع چاره‌جویی‌های شرعی است که مستشرق آلمانی «یوسف شخت» (Josepf schacht) آن را به‌همراه روایت دیگری از کتاب، از شمس‌الائمه محمد بن احمد بن ابی‌سهل سرخسی (درگذشته 490ق)، عرضه کرده است[۱].

    المخارج به شیوه گفتگو («قلت - قال») عرضه شده است و بیشتر، از گفتگوهای ابویوسف، شاگرد ابوحنیفه، با او و نقل قول‌های شیبانی از ابوحنیفه حکایت می‌کند[۲]‏. نویسنده، بدون هیچ مقدمه‌ای، وارد اصل بحث شده و از باب طلاق آغاز نموده و با باب‌های اجاره، هبه، وکالت، صلح، خرید و فروش، قسم، نکاح، وصیت، شرکت، ضمان، کفالت، خوردن و نوشیدن، مضاربه، دین، حواله، شفعه و صلح در جنایات ادامه داده است[۳]‏.

    بخش دوم کتاب برگرفته‌شده از «المبسوط» سرخسی است. از عنوان آن چنین برمی‌آید که «مخارج الحيل»، کتاب مستقلی نیست، بلکه بخشی از آثار شش‌گانه فقهی و مشهور شیبانی است که با عنوان «كُتب ظاهر الرواية» شناخته شده و اصل‌الاصول مذهب ابوحنیفه خوانده می‌شود. محمد بن محمد حنفی مشهور به «الحاكم الشهيد» این کُتب را در «الكافي» خود گرد آورده، سپس سرخسی الكافي را در کتابی با عنوان «المبسوط» شرح‌نموده‌است[۴]. سرخسی خود نیز در مقدمه‌اش درباره انتساب کتاب به شیبانی بحث می‌کند. در روایت او انواع چاره‌جویی‌ها درباب‌های اجاره، وکالت، صلح، مسائل متفرقه، ایمان، بیع و شرا و استخلاف توضیح داده شده است[۵]‏.

    حیله در معنای عام، «چاره‌جویی» است و گاهی از راه حل مسائل دشوارِ دینی و شرعی به حیله تعبیر شده است. بسیاری از حنفیان حیل را به‌گونه‌ای مثبت، یعنی «چاره‌جویی برای رهایی از تنگناهای شرعی» یا «روش‌های رهایی از حرام و دستیابی به حلال» تعریف کرده‌اند. سرخسی سخن شیبانی را در این‌باره چنین نقل می‌کند: «حیله‌ای که هدف از‌ آن‌ گریختن‌ از حرام یا‌ رسیدن‌ به حلال باشد اشکال‌ ندارد‌، اما حیله‌ای که به کمک آن حقی را بـاطل یـا بـاطلی را حق نمایانند‌ و شبهه‌ای‌ در حق ایجاد کنند، مکروه است‌». سرخسی‌ پس‌ از توضیحی درباره‌ حیل‌ و استدلال بر جواز برخی از انواع حیله به مفهوم لغوی آن، معیار این تفصیل را چـنین بـیان می‌کند: «چکیده آنکه، آنچه شخص به کمک‌ آن‌ از حرام رهایی می‌یابد و یا‌ از‌ رهـگذر آن بـه حـلالی می‌رسد پسندیده است، اما در جایی حیله ناپسند است که کسی در مورد حق کسی دیگر حـیله‌ای ورزد کـه آن‌ حق‌ را ابطال کند و یا‌ در‌ مورد باطلی حیله ورزد تا امر را در آن مشتبه سازد و یـا در مـورد حقی حیله کند و در آن شبهه به میان آورد. آنچه بر این طریق باشد، ناپسند است». او در این‌باره، سخن شیبانی را نیز گواه می‌آورد: «فرار از احکام شرعی از اخلاق مؤمنان نیست و ازاین‌روی‌ فراهم آوردن سبب و زمینه فرار روا نیست»[۶]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: المغربي، عبدالقادر، ص180
    2. ر.ک: متن کتاب، ص16، 35، 47، 51 و 57
    3. ر.ک: همان، ص144-143
    4. ر.ک: المغربي، عبدالقادر، ص181-180
    5. ر.ک: متن کتاب، ص142-92
    6. ر.ک: صابری، حسین، ص21-20

    منابع مقاله

    1. متن کتاب.
    2. المغربي، عبدالقادر، «المخارج في الحيل»، المجمع اللغة العربية بدمشق، المجلد الحادي عشر، آذار و نیسان 1931 - الجزء 3 و 4:

    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/503972

    1. صابری، حسین، «حیله‌های شرعی در دیدگاه مذاهب»، مشکو‌ة، بهار 1380 - شماره 70:

    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/59053


    وابسته‌ها