البیان و البدیع لطلبة قسم اللغة العربیة

    از ویکی‌نور
    البیان و البدیع لطلبة قسم اللغة العربیة
    البیان و البدیع لطلبة قسم اللغة العربیة
    پدیدآورانزوبعی، طالب محمد (نويسنده) حلاوی، ناصر (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرالبلاغه العربیه
    ناشردار النهضة العربية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1996م
    چاپ1
    شابک-
    موضوعزبان عربی - بدیع - راهنمای آموزشی - زبان عربی - معانی و بیان - راهنمای آموزشی
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ز‎‏9‎‏ب‎‏9 2028 ‏PJA‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    البيان و البديع لطلبة قسم اللغة العربية، اثر طالب محمد زوبعی و ناصر حلاوی، پژوهشی است در معرفی علم بلاغت و جنبه‌های مختلف این علم به زبان عربی.

    هدف از نگارش این کتاب آن بوده که مدخلی برای کسانی که به مطالعه بلاغت عربی و تطور فنون آن می‌پردازند، باشد؛ آن‌هم به شیوه‌ای آسان که معانی آن را نزدیک‌ و معالم آن را روشن و ارزش‌های زیبایی‌شناختی آن را برجسته نماید[۱].

    اثر حاضر، بر اساس استناد و استشهاد به بهترین متون عربی، یعنی متن قرآن کریم و با استناد به متون ادبی زیبای شعری و نثری، اعم از متون قدیمی و جدید و تحلیل بیانی و زیبایی‌شناختی این متون و ارجاعات، اشارات و برداشت‌های بلاغی که محققین و دانش‌پژوهان زبان عربی را در شناخت و آشنایی با عناصر زیبایی‌شناسی کلام و تأثیر آن بر روح و شخصیت آدمی، یاری می‌رساند، نوشته شده است[۲].

    از جمله ویژگی‌های بارز این اثر، آن است که نویسنده به‌گونه‌ای به طرح مباحث و موضوعات آن پرداخته است که می‌توان آن را تلاشی برای بازنگری در مباحث بلاغت و شیوه‌های ارائه آن، محسوب کرد. وی سعی داشته است تا در این کتاب، موضوعات این علم را از ناخالصی‌هایی که به دلیل مجادلات عقیم در آن پیدا شده، پاک نموده و آن را از قید و بندهای پرتکلف و تقسیم‌بندی‌های پیچیده‌ای که آن را به بند کشیده رها ساخته و هر چیزی را که با مطالب و مباحث این علم، بیگانه به نظر می‌رسد، از آن جدا نماید[۳].

    در این کتاب، هریک از شاخه‌های علم بلاغت، اعم از تشبیه، انواع مجاز و استعاره و کنایه، به‌طور جداگانه، مشخص شده و مورد بحث و بررسی قرار گرفته و به‌واسطه بررسی برخی از مشخصات فنی متون قرآنی، سعی شده است به شناسایی و معرفی برخی از جنبه‌های علم بلاغت، پرداخته شود[۴].

    نویسنده در این کتاب تلاش نموده است تا موضوعات علم بدیع را مورد بازنگری قرار دهد تا بدین وسیله، ارزش هنری و زیبایی‌شناختی این علم در دستیابی به معانی و تأکید بر آن‌ها نمایان شود. همچنین این ارزش‌ها و زیبایی‌ها به‌گونه‌ای برجسته شود که خواننده خبره و آگاه به ظرافت‌های این علم، از مطالعه آنها، احساس لذت نماید[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص5
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: همان
    5. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.

    وابسته‌ها