شرح دعای سمات

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    شرح دعای سمات
    پرونده:NUR.....J1.jpg
    پدیدآورانقاضی طباطبایی، سید علی (نویسنده) گروهی (مترجم)
    ناشرانتشارات شمس‌الشموس
    مکان نشرتهران
    سال نشر1384
    چاپاول
    کد کنگره

    شرح دعای سمات تألیف سید علی قاضی طباطبایی، این مجموعه، شرحی است عالمانه و عارفانه بر دعای سمات. مؤلف که خود عارفی واصل و عالمی کامل بود، اسرار معنوی و لطایف عرفانی این دعای شریف را به رشته تحریر درآورده است.

    به گفتۀ مترجمان کتاب، مرحوم قاضی از حدود سال ۱۳۶۴ق. یعنی نزدیک به دو سال قبل از رحلت، اقدام به شرح این دعای شریف کرده است.

    خود مرحوم قاضی نیز در اواخر این شرح، بیان می‌کند که به علت بیماری سختی که بر ایشان عارض گشته بود، وقفه‌ای در نوشتن شرح بر ایشان ایجاد شده بود و این بیماری مربوط به حدود دو سال پیش از وفات ایشان (۱۳۶۴ق) بوده است:

    «در ماه شعبان ۱۳۶۴ق. شرح به اين‌جا رسید. آن‌گاه به بیماری سختی مبتلا شدم که خوف مرگ بر من می‌رفت و امروز که آخر محرم الحرام است، هنوز صحت کاملی نیافته‌ام و ناخوش هستم، اما سپاس خدای را که اندک اندک شفایم می‌دهد.

    پس شرح را به صورت مختصر و کوتاه شروع می‌کنم. باشد که خداوند سبحان هم به رحمت خود شفایم را کامل نماید.» (ص ‎۴٩‏)

    ‏چنان که معلوم است، این شرح به انتها نرسیده است و تنها تاعبارت «وبمجدک الذّی کلمت به عبدک...» یعنی حدود یک سوم دعا پیش رفته و در همین جا متوقف شده و ایشان نتوانسته است شرح آن را به پایان برساند و عروج ربّانی آن روح بزرگ، ما را از ادامۀ شرح محروم ساخته است.

    البته همین مقدار کم از شرح نیز نکته‌های آموزندۀ فراوانی دارد که خواننده را مجذوب خود می‌سازد و بیان‌گر قوت علمی و نگاه عمیق و دقیق عرفانی شارح به عالم هستی است.

    روش ایشان بدان گونه است که در هر فرازی، ابتدا به بیان معنای و مفهوم مفردات و الفاظ آن جمله‌ها می‌پردازد و سپس وارد شرح و تفسیر عبارت دعا می‌شود.

    فرزند ایشان در باب اهتمام مرحوم قاضی به این دعا می‌گویند: «مرحوم قاضی منزلی نیز در کوفه داشتند که جمعه‌ها به آن‌جا می‌رفتند،اما عصر جمعه برای شرکت در دعای سمات، خود را از کوفه به نجف می‌رساندند و جلسه قرائت این دعای شریف در منزل ایشان در نجف دایر می‌شد. (ص۳)[۱]


    پانويس

    1. باقریان موحد، سید رضا، ص182-183


    منابع مقاله

    باقریان موحد، سید رضا، کتاب‌شناسی نیایش، بوستان کتاب، قم، چاپ سوم، 1387ش

    وابسته‌ها